Najbolje zemlje za odgajanje dece, su...

Najbolje zemlje za odgajanje dece, su...

Ovogodišnji izveštaj pokazao je gde to najlepše žive roditelji sa mališanima.

Ovogodišnji izveštaj pokazao je gde to najlepše žive roditelji sa mališanima.

Univerzitet u Pensilvaniji od 2016. godine sastavlja godišnje liste najboljih zemalja za odgajanje dece. Prema ovogodišnjem izveštaju, najbolje su skandinavske zemlje. Danska, Švedska i Norveška nalaze se tim redom na prva tri mesta.

Danska je proglašena najboljom državom za odgajanje dece zbog toga što je "vrlo darežljiva kada je reč o porodiljskom odsustvu majki i očeva", ima sjajan zdravstveni sistem i obrazovanje.

Iz sličnih razloga su na drugom i trećem mestu Švedska i Norveška, kao i zbog toga što imaju dobre socijalne programe i nisku stopu kriminala.

U top pet najboljih zemalja za odgajanje dece su i Kanada i Holandija, a dalje na listi ih prate Švajcarska, Novi Zeland, Australija i Austrija.

Velika Britanija je na 11. mestu, a lošije ocene dobila je zbog nejednakih zarada među muškarcima i ženama, ali i zbog toga što se mnoga deca rađaju u siromaštvu.

Nemačka je na 13. poziciji, slede Francuska, Italija i Španija, dok su SAD na 18. mestu – dobile su loše ocene zbog bezbednosti, političke stabilnosti, nejednakosti u zaradama među muškarcima i ženama.

Komšijska zemlja Hrvatska na ovoj listi je na 24. mestu, Bugarska je na 42, dok je naša zemlja na 62. mestu od ocenjivane 73 zemlje.

Kada je reč o zemljama koje su najgore za odgajanje dece, u top deset su: Kazahstan, Liban, Gvatemala, Mjanmar, Oman, Jordan, Saudijska Arabija, Azerbejdžan, Tunis i Vijetnam.

malisaveti

Sviđa ti se? Podeli sa prijateljima!