8 tipova loših majki koje vaspitavaju djecu gubitnike!!!!

8 tipova loših majki koje vaspitavaju djecu gubitnike!!!!

Svaka majka želi svom detetu najbolje. Želi da odraste kao nezavisna, voljena osoba i da mnogo postigne u životu. Ali, nažalost, biti dobar roditelj nije tako lako i niko vam neće sa poverenjem reći kako da dobro vaspitate dete.

Međutim, greške se vide na daljinu, pa ćemo ovam ovaj put govoriti o njima. 

1. Despot

Nepopustljiva i čvrsta majka u svom odnosu sa detetom beskompromisna je i ponekad potpuno bezobzirna. Trudi se da bude zahtevna i u svemu se pridžava određenog obrazovanja u skladu sa svojim principima i pogledima na svet. Ali u stvarnosti, to ne ostavlja deci ni najmanju priliku da pokažu nezavisnost i osete značaj sospstevnih odluka.

Gotovo je nemoguće dobiti priznanje od despotske majke. Ona vas uvek tera da se osećate nesrećno. Dete slabog karaktera ne može da odoli naletu tiranije i kategoričnosti majke. Takva deca postaju povučena i nesigurna.

Međutim ako majka-despot ima dete jakog karaktera, u njemu će se probuditi buntovnički duh koji u budućnosti može dovesti do manifestacija još veće diktature i nepopustljivosti njegove majke.

Sve nesreće koje se deci dešavaju, posledice su roditeljske karme: Tu nema slučajnosti!

2. Nesigurna

Takva majka nije sposobna da odgoji nezavisnu, aktivnu, svrhovitu osobu. Nesigurna majka sumnja u sve, čisto preferira da bude u senci, trudi se da “ne iskače” kako ne bi stovila moguće nevolje i probleme. Ona nema posebne ambicije i želje da u životu postane nešto više. Stoga deca takvih majki odrastaju kao ljudi slabe volje, stalno u strahu od gubitka i nedostatka poverenja u svoje sposobnosti.

3. Pesimista

Deca koja se skladno razvijaju trebalo bi da odrastaju u uverenju da život nije bajka. Greške postoje i to nije loša stvar. Pesimistična majka dovodi dete u ćorsokak, puneći mu glavu pričama kako nema izlaza i da je smrt neizbežna. Ona ga tako odgaja da se nikad ne bori, jer će kraj i onako doći.

4. Ravnodušna

Savremeni roditelji veoma retko primećuju svoju ravnodušnost prema deci. Iako se to prilično često dešava. Zbog stalnog i velikog posla, umora i roditeljskog egoizma, deca ovih majki su u većini slučajeva prepuštena sama sebi. Ove žene su prilično uspešne i napredne, ali one svoje dete doživljavaju kao prijatan dodatak.

Deca se u takvim porodicama vizuelno ne razlikuju od obične dece, međutim, kao odrastaju osećaju nedostatak topline i brige, zbog čega u njima počinje da se oseća otuđenost i beskorisnost. U budućnosti se takvo dete odlikuje izolacijom, stidljivošću, nesigurnošću.. Oni su uvek nespretni u komunikaciji sa drugim ljudima. Teško im je da grade dobre odnose i da imaju poverenje prema drugima.5. Paun

Majka paun, koliko se god trudila ne može uočiti nedostatke svog deteta. U svemu, njeno sopstveno dete izgleda savršeno. Stoga ona potpuno odbija da veruje drugima ako se, ne daj Bože, ukaže na nedolično ponašanje i nesavršenost njenog deteta. Ona će pomisliti da joj drugi zavide, da su nepravedni ili ljubomorni – sve osim da objektivno uvidi nedostatke svog deteta.

Ona je sklona da u svim okolnostima opravda postupke svog deteta, beskrajno ga hvali i divi se njegovim imaginarnim dostignućima. Odrastajući, takvo dete vidi da drugi ne dele majčin stav i ponekad počinju njoj da zameraju, da je mrze i da je kritikuju. To stvara osećaj protesta i gneva prema ljudima oko njih. Dete ne prihvata ozbiljnu kritiku, nije u stanju da proceni sebe, što ga kasnije dovodi do razočarenja i depresije.

6. Uznemirujuća

Ona se meša u razvoj svog deteta, ograničavajući njegovu potrebu za proučavanje sveta. Takvo hiper-roditeljstvo svodi se na činjenicu da je svaka želja deteta da stekne iskustvo u poznavanju određenih životnih procesa unapred osuđena na neuspeh. Prema njenim idejama, ona ne može pogrešiti i pre tome lišena je mogućnosti da analizira i ispravlja svoje postupke. Takvo dete neće moći da donosi odluke u budućnosti. Majčinska anksioznost i latentno očekivanje stalnih i neizbežnih poteškoća pratiće ovu osobu ceo život, sprečavajući ga da oslobodi pun potencijal svoje ličnosti.

10 stvari koje zaglupljuju dete: Prestanite to da im radite!

7. Perfekcionista

Takva maja ima kompleks “odličnog učenika” i ona uvek nastoji od svog deteta da stvori savršenstvo. Dete se u svakom momentu mora pridržavati njenih subjektivnih ideja o pravilnom razvoju i na mnogo načina nadmašiti svoje vršnjake. Međutim, sva su deca vrlo individualna, a ako dete ne postigne majčin ideal, pretvara se u predmet stalnih prigovora i oštrih kritika. Naravno, zbog toga pati. Takvo dete ceo život pokušava da dokaže svoju važnost.

8. Vlasnica

Takva majka nikad ne može da prekine “pupčanu vrpcu” i svoje dete uvek drži blizu sebe. Teško joj je da tačno oceni promene koje se dešavaju u živout njenog deteta koje odrasta. Bojeći se za svoju budućnost, ona ga nesvesno odvaja od sveta i tako ograničava njegov razvoj i sticanje iskustva potrebnog za život. Takva deca, odrastajućiu u budućnosti postaju slaba i slabe odrasle osobe koje ne zbnaju kako da postave ciljeve i ostvare ih. Odlikuje ih izolovanost i tajnovitost.

malisaveti

Sviđa ti se? Podeli sa prijateljima!