Naučimo naše kćerke da ne moraju biti lijepe. Naučimo ih da budu smjele i odvažne!

Naučimo naše kćerke da ne moraju biti lijepe. Naučimo ih da budu smjele i odvažne!

Naučimo naše kćerke da ne moraju biti lijepe. Naučimo ih da budu smjele. Da budu šašave. Da budu snažne. Samouvjerene. Nezavisne i inteligentne. Da budu hrabre i žestoke. Da budu originalne i svoje u svijetu punom kopija. Hajde da redefinišemo ljepotu...

Djevojčice odrastaju okružene proturiječnim porukama. Mediji im govore da treba da budu mršave i lijepe, ali da nije prihvatljivo biti ponosan na svoj izgled,

Kada je u pitanju inteligencija, od njih se očekuje da budu pametne i uspješne u školi, ali da paze da ne djeluju prepametne.

 Do tinejdžerskog uzrasta, djevojčice po pravilu imaju manje samopouzdanja od dječaka. Veća je vjerovatnoća da će imati nizak nivo samouvjerenosti, da će pridavati veći značaj svom izgledu i smatrati da su manje sposobne od svojih drugara dječaka.

Srećom, postoje provjerene strategije koje možete koristiti da podignete samouvjerenu djevojčicu koja sebe stavlja na prvo mjesto i vjeruje u svoje vlastite snage.

Evo kako da to učinite:

1. Pokažite joj kako izgleda jaka, nezavisna žena:

Budite joj uzor.
Dajte joj do znanja da cijenite i vrednujete svoje vlastite talente.
Iskoristite svaku priliku da pohvalite druge žene, naglasite da je dobra ideja da žena ima svoj život izvan odnosa sa partnerom.
Razvijte svoja interesovanja, zauzmite se za sebe i pokažite joj da su žene savršeno sposobne da upravljaju svojim životom.
Govorite pozitivno o svom tijelu, i nikada ne govorite loše o izgledu druge žene.

2. Ohrabrite je da postavlja sebi visoke ciljeve:

Ako naučite svoju kćerku od ranog uzrasta da su muškarci i žene jednako sposobni i da mogu uspjeti u bilo kojoj profesiji koju izaberu, veće su šanse da će ona razviti širok spektar interesovanja i da će odabrati karijeru prema onome što voli da radi i da neće ograničiti svoje izbore na tradicionalno ženske poslove.

3. Ohrabrite je da učestvuje u raznovrsnim aktivnostim:

Pomozite svojoj kćerki da razvije intelektualne, društvene i sportske vještine.
Ako pokaže interes za neku aktivnost – čak i ako se to smatra nečim što rade dječaci – dozvolite joj da pokuša.
Timski hobiji su odličan način da djevojčice steknu prijatelje i da nauče kako da grade zdrave odnose.

4. Uvijek ozbiljno shvatajte njene bojazni:

Ako vam se kćerka obrati sa nekim problemom, nemojte joj reći da “ne bude blesava” ili da “pretjeruje”.
Vaša uloga kao roditelja je da joj obezbijedite siguran prostor u kojem može da razgovara sa vama o svemu što se dešava u njenom životu.
Naučite je da ima pravo da bude saslušana.
To će izgraditi njeno samopouzdanje zato što će naučiti da su njene brige i osjećanja važna, i da zaslužuje pomoć kada joj je potrebna.
Slušanje bez osuđivanja će takođe doprinijeti pozitivnom odnosu između vas dvije, što će uspostaviti temelje za čvrstu povezanost u godinama koje dolaze.

5. Pohvalite njena postignuća:

Zvuči očigledno, ali dječaci i djevojčice jednako imaju koristi od kontinuirane pohvale i ohrabrenja.
Međutim, kod djevojčica postoji dodatna komplikacija.
Od veoma ranog uzrasta, djevojčice uče da je njihov izgled važniji od njihovih vještina ili njihovog karaktera.
Da biste se borili protiv ove poruke, postarajte se da joj čestitate na njenim akademskim i sportskim uspjesima.
Kada se ljubazno ponaša prema drugima, reci te joj koliko ste ponosni na njen dobar karakter.

6. Učite je da su odnosi sa ljudima važni, ali da njena dobrobit uvijek mora biti na prvom mjestu:

Za većinu nas, odnosi sa ljudima igraju ključnu ulogu u našim životima. Nema ništa loše u tome da se zaljubite, da želite biti dio kruga prijatelja i pomagati drugim ljudima.
Međutim, od djevojčica i žena se često očekuje da budu emotivni i fizički njegovatelji samo zbog toga što su ženskog roda. Od njih se očekuje da drugim ljudima ispunjavaju želje i podstiče ih se da udovoljavaju drugima, a ne da vode brigu o sebi. U nekim slučajevima, mogu biti prisiljene da svoje karijere i interesovanja stave u drugi plan. Zbog toga mogu postati neispunjene, depresivne i pune gorčine. Učite svoje kćerke kako izgleda zdravo prijateljstvo i veza, i recite joj da ima pravo da kaže ‘ne’ bilo kome, čak i partneru ili prijatelju.

Ne postoji lakši način – da biste odgojili samouvjerenu kćerku, potrebno je mnogo ljubavi i truda. Morat ćete joj vlastitim primjerom pokazati šta je zdravo ponašanje i mnogo razgovarati o tome šta znači biti jaka žena u današnjem društvu. Ponekad vam se može činiti da gubite bitku protiv poruka koje vaša kćerka dobija iz medija, škole, od prijatelja, pa čak i od nekih članova porodice. Međutim, kada se ona kao odrasla osoba osvrne na svoje djetinjstvo, biće vam zahvalna što ste joj pomogli da izgradi zdrav identitet koji ne zavisi od odobravanja drugih ljudi.

malisaveti

Sviđa ti se? Podeli sa prijateljima!