RAZNOBOJNE BAŠTE BOEMSKOG STILA

RAZNOBOJNE BAŠTE BOEMSKOG STILA

Ljudi su oduvek razmišljali o tome kako će na proleće i leto uživati na otvorenom, disati svež vazduh, opuštajući svoje nerve i gubeći se istovremeno u bujnim zelenim baštama, koje sa prvim toplijim godišnjim dobom potpuno ožive.

One za određene ljude predstavljaju ponosi i radost doma. Bašte mogu da prikažu vaš osećaj kreativnosti takođe. Upotrebom mašte i znanja iz hortikokulture, možete dizajnirati predivno utočište u koje se možete skloniti od buke užurbane svakodnevnice i pritom se ponovo povezati sa prirodom.

Vrtovi privlače predivne ptice, leptire i ostali životinjski svet. Bašte dolaze u različitim tipovima, veličinama, raznolikom izgledu biljaka i lišća. Ukoliko želite da kreirate svoj lični vrt i potrebno vam je nešto interesantnih ideja, možda vam uvid u ono što su drugi uradili sa svojim dvorištem može pomoći kada se radi o dizajniranju neverovatnih spoljnih baštenskih oaza.

Mapirajte površinu bašte

Pre nego što započnete sa sađenjem, obeležite deo bašte u kom želite da započnete radove. Kao sa bilo kojim dizajnom i konstruisanjem, mapiranje vaših baštenskih biljaka predstavlja voma važnu stavku ukoliko želite da stvorite uspešan vrt. Iscrtana skica vaše bašte pomaže u pronalaženju biljaka koje želite da posadite i odlučivanju o tome koliko vam je potrebno od svake vrste. Umesto da odokativno nagađate, mapirajte vašu baštu kako biste stvorili jasan plan i osigurali da ona postane savršena baš kao što bi prema vašoj viziji trebalo da bude.

Izaberite svoje biljke

Zajedno sa mapiranjem površina vaše bašte podjednako je važan izbor biljaka koje želite u njoj i mesto na kome će se one nalaziti. Saznajte o različitim tipovima biljaka, njihovim zahtevima održavanja i okruženja koje im pogoduje za rast. Nikako ne želite da sadite sunčane biljke na mestima u senci i obrnuto, na primer. Dobro se informišite o svakoj biljci, njenom razvoju i mogućnostima kako biste kreirali prelepu, uspešnu baštu.

Nivo održavanja

Onda kada stvarate svoju baštu, jednu stvar koju morate razmotriti jeste nivo održavanja koji želite da poseduje. Formalno cvetne bašte zahtevaju poprilično mnogo održavanja kako bi bile idealne. Morate konstantno imati u vidu potrebu za uklanjanjem otpadaka i mrtvog lišća, đubrenjem i ostalim merama održavanja ovog tipa vrtova. Ukoliko ne možete da stignete sve ove stavke, vaša bašta će izgledati zaraslo i zapušteno. Ukoliko tragate za manje održavanja, bašta sa divljim cvećem zahteva minimalno zalivanje i đubrenje.

Pripremite zemljište

Nije svaki tip zemlje pogodno tle za uzgoj zdravih, predivnih bašta. Zemlja koja se bazira na glini, prepuna je kamenja ili poseduje ostale mane koje neće podržati vašu baštu i morate biti svesni stanja svog prostora za sadnju pre nego što započnete bilo kakav posao. Ukoliko niste sigurni kog je tipa vaše zemljište, možete ga odneti u različite ustanove na ispitivanje, toplo preporučujemo ustanove kao što je Poljoprivredni fakultet u Zemunu. Tamo vam mogu analizirati sastav zemjišta i preporučiti pravi tip koji vam je potreban za vašu baštu ili sve što vam je potrebno kako biste bili spremni za sadnju. Uklonite korov i kamenje, dodajte aditive i đubrivo zemljištu, što ujedno predstavlja osnovne stavke koje su vam potrebne pre početka sadnje.

malisaveti

Sviđa ti se? Podeli sa prijateljima!