CVEĆE ZA BAŠTE KOJE NE IZAZIVA ALERGIJSKE REAKCIJE

CVEĆE ZA BAŠTE KOJE NE IZAZIVA ALERGIJSKE REAKCIJE

Zbog urgentnog osećaja, tačnije potrebe za kijanjem u bašti i tokom toplijih meseci na otvorenom, moramo uzeti u obzir cveće koje ne donosi nikakve alergijske reakcije...

Ukoliko često kijate, peku vas oči ili svrbi koža kada ste u vrtu ili na otvorenom, nemojte očajavati, znajte da niste sami i da gotovo polovina populacije poseduje neku alergijsku reakciju na određene biljke. Ove alergije veoma često mogu postati glavni uzročnici hroničnih bolesti, ali na svu sreću i dalje postoje načini za uživanje u spoljnom okruženju tokom proleća i leta, bez dobijanja agresivnih reakcija na alergijski polen.

Posadite ovih šest raznobojnih vrsta cveća, potpuno oslobođenih bilo kakvih alergena, kako biste makar svoje okruženje učinili daleko pogodnijim za vaš boravak.

1. Dan i noć

 Ova cvetna vrsta dolazi u širokom opsegu boja, tako da predstavlja idealnog saveznika prilikom dodavanja predivnih akcenata bašti. Iako ova biljka kreira polen, on je potpuno lepljiv, što kao rezultat čini nemogućim da ga vetar raznosi okolo. Ne samo da je ovaj cvet savršen za sve koji pate od alergija, on je takođe i veoma praktičan za sađenje i održavnje.

2. Bugenvilija

 Dodavanje boja vašoj bašti ne mora da znači povećanje računa za vodu. Ukoliko tragate za biljkama tolerantnim na sušu i potpuno oslobođenih od alergena, kako biste sa njihovim cvetovima dodali vibrantnost svom prostoru, ne morate tragati dalje od bugenvilije. Roze i narandžasti pupoljci ove vrste zapravo nisu pravi cvetovi iako mogu prevariti vaše prijatelje i komšije

3. Ljiljan

 Deluje prosto neverovatno da je jedan od cvetova koji se najčešće povezuje sa prolećem, upravo jedan od onih koji sa sobom ne povlači nikakve alergijske reakcije. Ljiljani imaju veoma malu količinu polena što ih svrstava u idealne dodatke vašoj bašti. Možete seći plodove ove biljke i aranžirati ih u enterijeru takođe, a svaki cvet ljiljana poseduje toliko malo polena, da ih slobodno možete uneti unutra bez izazivanja poznatih simptoma, mada je potrebno da obratite pažnju na kontakt tokom sađenja.

4. Begonija

 Kada ste skloni alergijama i posedujete spoljnu površinu u senci, možete osetiti da je kreiranje osunčane bašte gotovo neizvodljivo. Međutim, begonija može doći kao izvanredno rešenje. Ovaj cvet bez alergena, sa sobom donosi široku paletu nijansi i raznovrsnosti. Neke od vrsta begonije poseduju latice sa ogrlicom, dok neke rastu gotovo metar ipo u visinu. Begonije mogu biti crvene, roze, žute, bele, narandžaste ili u kombinaciji svih ovih boja.

5. Hortenzija

 Kada tragate za svećem koje neće izazivati alergije i može trajati većim delom godine, obavezno morate razmotriti hortezije. Ova biljka cveta od proleća do jeseni. Baš kao i begonije, hortenzije su takođe, dostupne u različitim bojama. Hortenzija može rasti u mnogim okruženjima i moguće ih je saditi u gotovo svim delovima sveta, koji poseduju dovoljnu količinu vode.

6. Ruže

 Ruža bi sa bilo kojim drugim imenom podjednako lepo mirisala, a čak i osobe koje pate od alergija mogu uživati u predivnoj i slatkoj aromi ovog cveta, koji ujedno predstavlja favorit svake bašte. Ruže kreiraju polen, ali su njegove čestice prilično velike, tako da ih vetar ne kupi u velikom obimu, održavajući okolni vazduh bezbednim za ljude sa alergijama. Ukoliko želite da pružite svom eksterijeru klasičan izgled i održite svoje alergijske simptome u stagnaciji, ruže su savršen izbor za vas.

malisaveti

Sviđa ti se? Podeli sa prijateljima!