Pobrinite se za svoje biljke prije dolaska prvih mrazova

Pobrinite se za svoje biljke prije dolaska prvih mrazova

Iako brojka na termometru pokazuje drukčije, posljednji je čas da pripremimo balkon ili terasu za nadolazeće hladne mjesece. Dolaskom zime ritam rasta biljaka potpuno se zaustavlja, što ponajviše diktiraju niske temperature i sve manje sunčanih sati.

Dovoljno je nekoliko dana jakog naleta hladnog vjetra i niske temperature da se uništi nadzemni i podzemni dio biljke, što je često u području s kontinentalnom klimom. Za razliku od biljaka koje rastu u vrtu, balkonske biljke u teglama puno su osjetljivije na te promjene i potrebna im je naša pomoć kako bi što uspješnije preživjele do proljeća.

Približava se sve hladnije vrijeme pa je potrebno zaštititi biljke od niskih temperatura i mraza raznim vrstama pokrivala ili debelim slojevima malča. Gomolje dalija i begonija te lukovice gladiola potrebno je iskopati, odrezati suho lišće i pospremiti za zimu. Jesenske lukovice, poput tulipana, zumbula i narcisa, posadite prije nego što se tlo smrzne.

Posadite ih nasumično na travnjaku, gdje će u proljeće procvasti taman prije nego što ih trava prekrije i uljepšati tada još zamrli travnjak. Uživajte u zimskim cvjetnicama poput vrijeska i maćuhica, pa raznim kombinacijama jesenskih boja ukrasite žardinjere. Pelargonije izvadite iz tegli, očistite od zemlje te pospremite na suho, tamno i hladno mjesto, najbolje u podrum. Povremeno provjeravajte stanje korijena i prema potrebi ga katkad poprskajte mlakom vodom.

Vrijeme je čišćenja povrtnih gredica. Osim od uvelog povrća, gredice redovito čistite i od korova. Želite li na prirodan način obogatiti tlo u povrtnjaku, nanesite deblji sloj malča, poput suhog lišća, slame ili bezbojnog kartona. Ili pak razmislite o zelenoj gnojidbi kao idealnom načinu za prirodno poboljšanje tla u povrtnim gredicama.

 U tu svrhu koristite djetelinu, mahunarke, gorušicu ili piskavicu. Nakon što promrznu tijekom prvog jačeg mraza, samo ih plitko ukopajte u tlo. Uberite nedozrele plodove rajčice, umotajte ih u papir i ostavite na tamnom mjestu da se zacrvene i dozru. Bundeve uberite prije jakih mrazeva, jer će ih niske temperature uništiti i pretvoriti u neuporabljivu tekuću masu. Vrijeme je za sadnju novih grmova rabarbare. One stare podijelite i presadite prema potrebi. Posijte zimske salate, a gredice od niskih temperatura zaštitite zimskim agrotekstilom. Mrkvu je poželjno malčirati kako bi se zaštitila od smrzavanja. Ne zaboravite i na jesensku sadnju češnjaka!

Ako još niste, prije zime orežite grmove malina tako da one stare rodne grane odrežete, a nove, ovogodišnje povežete uz potpornje. Prije zime ih prihranite odgovarajućim gnojivima. Vrijeme je da stabla citrusa unesete u zaštićen i zatvoren prostor, gdje je temperatura od 5 do 15 °C. Smjestite ih podalje od izvora topline poput radijatora ili peći.

Zalijevanje tijekom zimskih mjeseci svedite na minimum, ali nemojte dopustiti da se zemlja u tegli sasvim osuši. Oberite jabuke i uskladištite ih na hladno i prozračno mjesto. Osim za berbu, vrijeme je i za sadnju novih voćaka. Od jeseni do proljeća, dok tlo nije smrznuto, idealno je vrijeme za to. Otpalo voće ispod krošnji redovito uklanjajte, te tako spriječite širenje bolesti i štetnika.

malisaveti

Sviđa ti se? Podeli sa prijateljima!