GLUVOĆA, SLEPILO i drugi ozbiljni problemi: Neke od ovih biljaka čuvate u svom domu, a niste ni svesni da narušavaju zdravlje

GLUVOĆA, SLEPILO i drugi ozbiljni problemi: Neke od ovih biljaka čuvate u svom domu, a niste ni svesni da narušavaju zdravlje

Sobne biljke oplemenjuju prostor ali neke od njih mogu teško ugroziti naše zdravlje. Kontaktom sa ovim biljkama najugroženija su deca, za koje i male količine otrova mogu da budu pogubne.

Sokovi pojedinih biljaka, koje su kod nas popularne, mogu da izazovu slepilo, opadanje kose ili da izazovu ozbiljna oštećenja bubrega.

Stručnjaci upozoravaju da je tri do 10 odsto trovanja u praksi izazvano gutanjem cvetova ili plodova otrovnih biljaka. Kod dece ta brojka iznosi i do 50 odsto i nalazi se odmah iza trovanja lekovima i kućnim hemikalijama.

Narcis

Ova prolećna biljka je jako popularna za držanje u kući jer je lepa, ali mnogi ljudi mogu da je zamene sa lukom ili vlašcem i da je tako upotrebe u ishrani. Ako se pojede može da izazove bolove u stomaku, hipertenziju, nepravilne otkucaje srca i još mnogo toga.

Hortenzije

Hortenzije su grm sa drvenastim stabljikama na kojima rastu nazubljeni ovalni listovi i veliki loptasti cvetovi koji mogu biti beli, ružičasti i raznih nijansi crvene boje. Može da naraste i do četiri i po metra visine. Iako cvet deluje bajkovito, poput kakvog velikog pamučnog balona, on može da izazove bol u stomaku čak i nekoliko sati nakon što ga pojedete. Osim toga, česti simptomi su povraćanje, svrab kože, slabost i znojenje. Neki podaci pokazuju i da jedenje cveta hortenzije može da izazove komu, napade slične epileptičnima i nepravilan rad krvotoka. Srećom, postoji protivotrov.

Oleander

Ovo cveće je vrlo popularno, ali njegove posledice takođe mogu biti fatalne, ako se pojede. Budite posebno pažljivi ako ih obrezujete ili sečete u dvorištu.

Fikus

Poznat i pod nazivom Benjaminovo drvo, fikus je vrlo česta ukrasna biljka, ali u svom lišću ima mlečni sok koji je otrovan. Postoji oko 800 podvrsta fikusa, a gotovo sve vrste u dodiru sa kožom izazivaju oticanje i svrab. Ako dođe do trovanja, potrebno je posetiti lekara koji će propisati nešto za alergije i upale.

Filodendron

U slučaju Filodendrona posebno treba obratiti pažnju na njegov sok, u slučaju da se proguta može da izazove iritaciju na koži, u ustima i grlu, a takođe izaziva i otežano disanje i poremećaj želuca.

Difenbahija

Ukrasna biljka vrlo zastupljena u mnogim našim kućama, stanovima, kancelarijama. To je omiljena sobna biljka, ali vrlo opasna. Ako se samo parče lista poliže nastupa žestoki bol usana, a za nedelju dana, neoprezna osoba može da zanemi. Ako sok ove biljke dospe u oči izaziva slepilo. Prilikom brisanja prašine sa lista može se javiti crvenilo i svrab na koži...

malisaveti

Sviđa ti se? Podeli sa prijateljima!