Oleandri - idealni za balkone i terase

Oleandri - idealni za balkone i terase

Oleander je prelepa biljka cvetnica koje će doneti dah egzotike vašoj terasi ili balkonu.

Oleander je poreklom iz Sredozemlja. Javlja se u prirodi obično u obliku jednog grma ili čak malog drveta. U kući se gaji u saksijama i žardinjerama. Oleander se odlikuje tamno zelenim lišćem koje je kožasto, sjajno, debelo i kopljastog oblika. Cveće je izuzetno lepo, ali ne miriše. Cvetovi rastu u grozdovima i mogu biti beli, roze, ljubičasti ili crveni, pa čak i žute boje. Trajnost cveća dostiže i do nekoliko nedelja, što ovu biljku čini idealnim ukrasom za balkon ili terasu veći deo sezone. Oleander cveta od maja do septembra, a ako su obezbeđeni odgovarajući uslovi - svake godine.

Oleander nema velike zahteve, ali vredi znati koje su osnovne potrebe ove biljke. Pre svega, zapamtite da ova biljka voli sunce. Oleander stavite na najsunčanije mesto na terasi. U leto biljku treba obilno zalivati. Kada raste, zahteva đubrenje - po mogućstvu jednom nedeljno. Tokom zime Oleander treba zalivati ređe.

Jedina mana Oleandera je činjenica da su ovo otrovne biljke. Otrovni su i cvetovi i listovi, pa čak i sok i nektar. Kada sečete mladice, pazite da sok ne dopre u oči i usta. Takođe je toksičan i dim iz ovih biljaka, što znači da nije dozvoljeno paljenje grančica. Bolje je odustati od ove biljke ukoliko u stanu imate kućne ljubimce ili malu decu.

malisaveti

Sviđa ti se? Podeli sa prijateljima!