Gaura: Grm koji je ukras dvorišta

Gaura: Grm koji je ukras dvorišta

Sakrijte ogradu ili ružan zid lepim ružičastim višegodišnjim žbunom...

VIŠEGODIŠNjA biljka gaura izuzetno je atraktivan i koristan grm koji brzo i lako pokriva ogradu, prikriva ružne zidove i popunjava prostor.

 Gaura raste u obliku polugrma, visine do metra i prelepo izgleda posađena u manjim grupama na travnjaku ili poput ivice kraj staze. Listovi su duguljasti, a cvetovi mirisni i veoma podsećaju na leptire. Obožavaju je pčele i insekti, pa je ovo nezaobilazna biljka za sve koji vole prirodan ambijent u vrtu.

Voli sunce i ne sme da se posadi na severnoj strani vrta. Potrebno joj je umereno vlažno i humusno zemljište, a ukoliko se povremeno prihrani grm će biti bujan i bogat cvetovima. U našim krajevima je praktičnije posaditi gauru sa belim cvetovima jer bolje podnosi mraz, a neće joj smetati ni -20. Međutim, gauri smeta mokra zemlja, pa je to glavni razlog kada se dogodi da zimi propadne.

Cveta od juna do kraja jeseni i tada pušta nove izbojke na kojima se stvaraju novi pupoljci i otvaraju. Pred zimu treba joj skratiti vrhove i zaštititi je borovim grančicama i slamom, pa ukoliko je posađena na južnoj strani gaura će godinama ulepšavati vrt. Ukoliko se dogodi da se osuše nadzemni delovi ne treba brinuti, jer će na proleće iz korena poterati nove grančice. U proleće grane treba skratiti na desetak centimetara i oblikovati u grm.

Možda prve godine biljka neće pokazati svu svoju lepotu, ali narednih godina će biti centar okupljanja u bašti.

malisaveti

 

Sviđa ti se? Podeli sa prijateljima!