CIKLAMA - IDEALNA KUĆNA BILJKA TOKOM ZIME

CIKLAMA - IDEALNA KUĆNA BILJKA TOKOM ZIME

Zima potpuno uspavljuje prirodu, samim tim je i izbor biljaka koje možemo uzgajati u enterijeru poprilično sužen...

Ipak, jedna sobna biljka raskošnih cvetova može tokom hladnih meseci pretvoriti vaš dom u pravu oazu mirisa i boja. Ciklame su višegodišnje biljke s površinskim ili podzemnim korenjem, a rastu u Evropi, primarno u mediteranskoj regiji. Rod ciklama broji 23 vrste od kojih većina razvija lišće tokom jeseni, a zimi krase domove lepim cvetovima, dok u kasno proleće venu. Tokom suvog mediteranskog leta ciklame ulaze u stanje mirovanja.

Divlje ciklame se mogu pronaći u šumovitim područjima, posebno u belogoričnim ili mešanim šumama. Njihovi cvetovi su mirisni i ružičasti, dok kultivisane sorte sobnih ciklama imaju krupnije cvetove. Listovi ovih biljaka su u obliku srca, a cvetovi se ističu prelepim bojama - od bele i ružičaste, pa do crvene i ljubičastih nijansi. Sobne ciklame se dele na patuljaste, sorte srednjeg i visokog rasta, koje dosežu do trideset centimetara visine.

Ciklame vole dobro osvetljene delove stana, ali ne odgovara im direktna sunčeva svetlost. Biljka je osetljiva na visoke temperature i suv vazduh, i zbog toga je nemojte držati u blizini radijatora. Idealno ju je smestiti u prostor između dvostrukog prozora. Ako nemate dvostruki prozor, postavite je na prozorsku dasku jednostrukog prozora, koji se nalazi na severnoj strani. Ovoj biljci najviše pogoduju temperature između 10 i 15 °C.

malisaveti

Sviđa ti se? Podeli sa prijateljima!