BILJKE KOJE RASTU BOLJE U DRUŠTVU

BILJKE KOJE RASTU BOLJE U DRUŠTVU

Da li ste znali da je biljkama u vašoj bašti pored sunca, zemlje i vode, za najbolji napredak potrebno i dobro društvo?

Jednostavno, neki tipovi biljaka zajedno kulminiraju i rastu zdravije, što je i naučno dokazano. One se od milošte nazivaju “kompanjoni”, a jedne drugima pomažu da rastu, bujaju i cvetaju.

Kao i u životu, u svetu biljaka kompanjona, suprotnosti se privlače. U svakom ovom paru, biljke doprinose jedna drugoj na veoma unikatne i naizgled nemoguće načine. Visoko cveće, poput Cleome hassleriana, odnosno “Paukov cvet”, pruža hladovinu biljakama koje obitavaju odmah iznad zemlje, poput kupusa. Slično tome, otporne biljke poput kukuruza služe kao fizička podrška delikatnim lozama.

Mnoge botaničke vrste takođe teraju napasti od drugih, poput nevena i dinja, ruža i luka, krastavca i dragoljuba(Tropaeolum). Slično tome, neke vrste vegetacije privlače insekte koji će pomoći njihovim susedima da rastu, poput krompira i ljubičica (Alysum maritimum), kao i karfiola i cinije.

Čak i ako niste previše vični baštovanstvu, ako se malo potrudite i istražite temu biljaka kompanjona, budite sigurni da ćete moći da uživate u svim blagodetima svog vrta.

malisaveti

Sviđa ti se? Podeli sa prijateljima!