Očistite vazduh u svom domu, bez skupocenih prečišćivača: KAKO!

Očistite vazduh u svom domu, bez skupocenih prečišćivača: KAKO!

U vreme velikih zagađenja vazduha izuzetno je važno, koliko toliko, održavati čistim barem vazduh u kući. Iako nemate neki skupoceni prečišćivač, uz nekoliko trikova možete da osvežite prostor u kom boravite.

Hemijska jedinjenja poput formaldehida, benzena, trihloretana i ksilena, koji se najčešće nakupljaju u vazduhu u zatvorenim prostorima, zato što isparavaju iz nameštaja, zavesa, presvlaka, boja, lakova i slično, mogu da izazovu glavobolje, disajne tegobe, iritaciju očiju, nervozu ili umor.

Stoga je važno barem unutar doma kontrolisati količinu štetnih hemijskih supstanci.

Pored toga što su izuzetno dekorativne, brojne zelene biljke veoma su efikasni prirodni čistači vazduha u zatvorenim prostorima. Istraživači NASA-e nazivaju ih gutačima štetnih hemijskih jedinjenja.

Na primer, bršljan je delotvoran u uklanjanju benzena, ugljen monoksida, formaldehida i drugih alergena kao što su buđai i lebdeće čestice. Tokom zimskih meseci dodatnu vlagu suvim prostorijama pružiće bambus. Još jedna efikasna biljka sa velikim zelenim listovima je fikus koji efikasno uklanja nečistoće iz nameštaja i tepiha.

Ukoliko želite čist i zdrav vazduh u svom domu, izbegavajte hemijske osveživače, insekticide i deterdžente od sintetičkih hemijskih sastojaka. Umesto toga, savetuju naučnici, koristite se prirodnim sredstvima poput sode bikarbone, limuna, soli, eteričnih ulja…

Još jedan izuzetno važan faktor je temperatura. Stručnjaci za kvalitet vazduha podsećaju da održavate umerenu sobnu temperaturu kako biste sprečili prekomerno stvaranje ugljen monoksida i čađi. To se odnosi i na što manje duvanskog dima.

Obavezno provetravajte prostor u kojem boravite, naročito u danima poboljšanja kvaliteta vazduha, ističu naučnici. Dotok svežeg vazduha sprečava stvaranje vlage i buđi. Pored toga, razmaknite zavese i pustite sunčevu svetlost u svoj dom.

Redovno usisavanje takođe je ključno za održavanje čistoće vazduha u vašem domu koji nekada može da bude zagađeniji od vazduha napolju. Naime, redovno usisavanje i brisanje podova smanjuje koncentraciju alergena i drugih toksina.

Na kraju, vašu kuću uvek možete dodatno da osvežite mirisima limuna, narandže ili eteričnim uljem eukaliptusa.

malisaveti

Sviđa ti se? Podeli sa prijateljima!