Uzgojite lavandu na balkonu!

Uzgojite lavandu na balkonu!

Lavanda je jedna od najčešće korištenih biljaka, cijenjena još od antičkih vremena za čišće, mirisnije i zdravije tijelo. Ime lavanda dolazi od latinskog glagola pranje. 

Lavanda raste spontano na cijelom Sredozemlju, ali vrlo lako se može uzgojiti i na vašim balkonima gdje će vam pružiti dekoraciju svojeg zadivljujućeg cvijeta i zamirisati svojim upornim i opojnim mirisom. Otkrit ćemo vam sve tajne i praktične savjete za uzgoj ove lijepe i mirisne biljke s puno korisnih svojstava.

Može biti uzgojena iz sjemena ili reznica korijena već postojeće lavande po mogućnosti u jesen ili rano proljeće kad je klima blaža.Ako se odlučite na uzgoj iz reznica korijena, morate nabaviti stabiljke duge bar 10 cm i zakopati ih u lonce ili zemlju. Najvažniji preduvjet za uzgoj lavande u vrtu je izbor najprikladnijeg područja. Prostor mora biti dovoljno osunčan i prozračan, ne vlažan i dovoljno daleko od ostalih biljaka koje bi mogle ograničiti njihov razvoj. Lavanda traži redovito, ali ne obilno zalijevanje, puno svjetla i drenirano tlo koje sprječava nastanak stagnacija opasnih za zdravlje biljke. Za bujniji cvat, od ožujka do svibnja tijekom vegetacije možete zemlji dodati malo hranjivih sredstava.

Za uzgoj na balkonu dovoljna vam je šaka sjemenki ili par sadnica, velika prostrana vaza, suha zemlja i malo ekspandirane gline koju je najbolje položiti na dnu lonca kako bise olakšala drenaža.

malisaveti

Sviđa ti se? Podeli sa prijateljima!