Sezona uređenja dvorišta...

Sezona uređenja dvorišta...

Kako da sa samo nekoliko jednostavnih trikova baštu pretvorite u zelenu oazu. Krivudave staze vizuelno povećavaju prostor S prvim prolećnim danima potrebno zasaditi cveće...

SA DOLASKOM proleća i lepog vremena, iz ušuškanog doma porodice se sele u dvorište. Nakon duge zime, zelene oaze izgledaju zapušteno i neophodno je sređivanje. Malim trikovima može se postići da dvorište postane ušuškana oaza, za odmor i beg od svakodnevice.

 Ako u dvorištu imate velika stabla ispod kojih ne uspeva trava, najbolje rešenje je da izvadite stabla, a deo na kojem su se nalazila popločate kamenim pločama. Na ovaj način dobijate više prostora za odmor koji možete opremiti udobnim garniturama. Ako nemate vremena da održavate travu, rizla ili šljunak su idealna zamena. Nisu zahtevni za održavanje, a lakši su za postavljanje i jeftiniji su od kamenih ploča ili cigli. Potrebno je samo ispod šljunka postaviti podlogu koja sprečava izbijanje korova.

Jedan od načina da prostor u malom vrtu vizuelno izgleda veći je pravljenjem krivudave staze. Samo vodite računa o tome da staza bude dovoljno široka kako bi dve osobe mogle da hodaju jedna do druge. Ako se odlučite da stazu popločate morate voditi računa o kvalitetu pločica. Najbolje su one od betona ili prirodnog kamena, debljine oko pet centimetara i grublje površine kako bi sprečile klizanje. Takođe, izgradnja staze pored travnjaka sprečava mešanje trave sa lejama cveća koje se mogu zasaditi pored. Sprečavaju rast korova, ali i obezbeđuju lak pristup vrtu kolicima, kosilici i ostaloj baštenskoj opremi.

Ako iza svake zasađene leje dodate drvene rešetke ili niske ograde dobićete duplo više prostora za cveće ili sadnju povrća. Na ovaj način gaje se biljke koje rastu vertikalno, ne ugrožavaju susedne zasade, a zelenilo u dvorištu izgleda bujnije.

Postavljanje hranilica i kućica za ptice doprinosi bogatstvu ptičjeg sveta u vašem vrtu. Rasveta u dvorištu i na balkonima jednako je važna, pogotovo ako volite da boravite na otvorenom do dugo u noć. Izboru rasvetnih tela najčešće se ne pridaje dovoljno pažnje, a upravo su ona najbolji način da napravite prijatnu atmosferu. Više sitnih sijalica dužinom staze stvoriće potpuno drugačiji utisak. Pokretna rasveta u vidu fenjera ili čak sveća u staklenim zvonima idealna je za one koji vole prigušenije svetlo. Dobar izbor je i led-rasveta koja je otporna na sve vremenske uslove. 

SADNICE ZA VRT

ZA SAMO 200 dinara koliko koštaju kesa humusa i tri kesice semena cveća, da od vrta napravite cvetnu i mirisnu oazu, kao iz bajke. Seme se bira prema položaju vrta ili terase, pa tako oni koji imaju vrt koji je tokom većeg dela dana osunčan treba da se opredele za surfinije, petunije, lavandu, prkos i biljke koje vole vrelinu. Ako se ipak odlučite za sadnicu nekog četinara, cene se kreću od 300 do 2.000 dinara za jedno drvo.

 

ZAKLONITE KANTE

NIŠTA ne može toliko da upropasti izgled malog dvorišta kao prazne plastične kese i flaše koje raznosi vetar. Umesto da vam smeće stoji izloženo pogledu, sagradite drvenu ogradu koja će zakloniti prostor za kante za smeće. U ograđenom prostoru možete odlagati i deo baštenskog alata.

malisaveti

Sviđa ti se? Podeli sa prijateljima!