Oporavite travnjak posle vrelog leta

Oporavite travnjak posle vrelog leta

Dosejavanje se obavlja u oktobru ili februaru (kilogram semena na 100 kvadrata travnjaka), uz odabir smeše – za osunčane ili senovite travnjake

TRAVNjAK je tokom vrelog leta izgubio na kondiciji. Iako je zalivan, trava se razredila na nekim mestima, a naročito u senci drveća i zgrada. Takva “ćelava” mesta u travnjaku treba dosejati. Dosejavanje se obavlja u oktobru ili februaru (kilogram semena na 100 kvadrata travnjaka), uz odabir smeše – za osunčane ili senovite travnjake.

 Zalivanje osunčanih travnjaka treba da bude obilno, a na senovitim mestima umereno, jer se na njima vlaga duže zadržava, pa se zemlja brže sabija. Zbog toga travnjak u senci deluje slabo i retko. To se može otkloniti aeracijom – travnjak se izbocka vilama ili sličnim šiljatim alatom. Na taj način će se stvoriti rupice u travnjaku u koje će s vremenom da se nakupi vlaga, a zatim da se stvori prostor za vazduh koji će omogućiti povoljnu strukturu zemlje za dobar razvoj korenova trave.

Košenje treba obavljati redovno, odnosno prema potrebi. Trava se u manjim vrtovima kosi na visinu tri do pet centimetara, ne niže, jer se tako veoma slabi trava kao biljka. Tokom letnjih vrelih dana treba ostaviti travu i do sedam centimetara visine, da bi se stvorila izolacija koja štiti bokor i koren od pregrevanja i isušivanja. Isto ovo važi i za zimu, jer se postiže izolacija od hladnoće i štiti se od izmrzavanja, naročito ako je travnjak mlad.

Travnjak se obično đubri tri puta godišnje. Prva prihrana je tokom ranog proleća (početak marta), u vreme kada se travnjak tek oporavlja od zime. Tada se dodaje osnovno mineralno đubrivo „NPK 15.15.15” (tri do pet kilograma na sto metara kvadratnih). Ovo đubrivo sadrži sva tri gradivna elementa kojima se podstiče razvoj korena, bokora i lista. Sporije se rastapa, pa će delovanje biti produženo.

Tokom marta, aprila, maja, delom tokom juna, kao i u septembru, jednom mesečno se može odraditi dodatna prihrana mineralnim azotnim đubrivom „KAN 27 odsto” (dva do četiri kilograma na sto metara kvadratnih). Ova dohrana je bitna jer pomaže razvoj zelene mase biljke i daje bujnu travu, sa dobrom tamnom zelenom bojom. Primenjuje se posle košenja. Nakon posipanja đubriva, obavezno je obilno zalivanje. U novembru treba dodati mineralno đubrivo „NPK 8.16.24” (dva do tri kilograma na sto metara kvadratnih). Ovo đubrivo skoro da i ne forsira rast zelene mase travnjaka, ali utiče povoljno na ukorenjavanje i smanjuje bujanje, što je vrlo dobra opcija za uzimljavanje travnjaka.

Posebna sredstva i dohrane za travnjake su sporotopiva osmokot đubriva, koja se dodaju dva puta godišnje. To su đubriva koja se rastapaju šest meseci i imaju sve potrebne elemente za dohranu biljaka. Vrlo dobra opcija, skuplja je, ali vredi.

malisaveti

Sviđa ti se? Podeli sa prijateljima!