Nega i održavanje božićne zvezde: Kako da cveta za novogodišnje praznike

Nega i održavanje božićne zvezde: Kako da cveta za novogodišnje praznike

Savršena kao poklon, božićna zvezda će svojim prelepim cvetovima ulepšati svaki prostor za vreme božićnih praznika.

Da bi božićna zvezda cvetala za novogodišnje praznike, poslednji je trenutak da se počne sa specifičnom negom. 

Božićna zvezda je višegodišnja biljka, a cvetanje se izaziva tako što se u kasnu jesen mesec dana drži u tamnoj prostoriji ili se prekrije platnom ili kutijom. Ukoliko do biljke dopre i zračak svetlosti, narušiće se proces formiranja listova. Kada procveta, ne sme da se pomera sa mesta, jer može da odbaci cvetove, a nekada i listove. 

Treba je držati na zastakljenoj terasi ili drugom mestu gde je temperatura od 12 do 14 stepeni. Unosi se u sobu oko novogodišnjih praznika, ali treba imati u vidu da će u toploj prostoriji brzo precvetati. 

Kada se unese, božićnoj zvezdi treba naći mesto na prozorskoj dasci ili blizu prozora, pa čak i ispod lampe, jer joj je tada neophodno dosta svetla. Mada voli svetlo, ne treba je stavljati u prozor ako ne dihtuje dobro. Međutim, ne sme da stoji ni pored radijatora, na mestu gde je promaja, jer je idealna temperatura da bi ova biljka procvetala od 15 do 18 stepeni. 

Pošto je tropska biljka, potrebna joj je vlažnost, pa će joj prijati prskanje lišća. Zaliva se jednom nedeljno, a ukoliko se pretera, otpašće listovi i istruliti koren. Najbolje je saksiju staviti na podmetač koji ima vlažan šljunak ili kamenčiće. 

Posle praznika biljka zimu može da provede na zastakljenoj terasi, a ni otvoren prozor (ukoliko nije temperatura u minusu) neće joj smetati, ali noć mora da provede na toplom. Jesen i proleće su najkritičnija doba za božićnu zvezdu, jer temperatura varira. 

Kada precveta treba je prebaciti u malo hladniju sobu, a kada joj otpadnu i listovi treba prestati sa zalivanjem, jer to znači da počinje mirovanje koje traje oko dva meseca. Grane treba skratiti na desetak centimetara (zbog budućih pupoljaka) i ostaviti je u hladnoj sobi. U aprilu je treba presaditi u svežu, hranljivu zemlju, dobro nađubrenu, sa malo rečnog peska. 

Savršen poklon 

Zahvaljujući prelepim crvenim cvetovima ova biljka je izuzetno popularna u vreme novogodišnjih praznika, a naročito je dobar izbor kao poklon. 

Prilikom kupovine treba obratiti pažnju na listove koji moraju da budu zeleni. Cvetovi treba da budu jarkocrvene boje, jer nije tačno da će s vremenom biti sve crveniji.

malisaveti

Sviđa ti se? Podeli sa prijateljima!