KREATIVNE KUĆNE BAŠTE

Kućne bašte su idealno rešenje ukoliko nemate dvorište ili živite na mestu sa nepovoljnim vremenskim uslovima.

Ukrasne i začinske biljke su višestruko koristan dekorativni detalj za svaki enterijer, jer pročišćavaju vazduh, osvežavaju prostor svojom zelenom bojom i obezbeđuju sveže kulinarske sastojke. Pritom, čak se i u malom stanu može nađi dovoljno mesta za nekoliko saksija sa cvećem.

U narednom tekstu pročitajte kako da uklopite kućnu baštu u svaki deo vašeg enterijera, bio on velikih ili malih dimenzija.

Predimenzioirana saksija

Najjednostavniji način da napravite mini baštu jeste da sve sadnice postavite na jedno mesto. Uzmite najveću saksiju koju imate i smestite je u neki slobodan ugao. Nakon što ste pronašli idealno mesto za postavljanje mini bašte, zasadite biljke koje ste izabrali. Ukoliko sadite začine, možete na kreativan način da obeležite gde se koja vrsta nalazi pomoću “uradi sam” natpisa na malim tablama.

Viseće sadilice

Ako nemate dovoljno prostora za saksije na podu, podignite vašu baštu u vazduh. Na primer, možete da zasadite omiljeno cveće u dekorativno ukrašene viseće saksije koje ste sami napravili.

Bašta na polici

Polica za knjige je fantastičan ukrasni detalj, koji pored izlaganja knjiga, može da se iskoristi za mnoštvo drugih stvari. Na primer, staroj polici koja se više ne uklapa u enterijer možete da date novi život tako što ćete je pretvoriti u kućnu baštu. Police su idealne za uzgajanje začina, jer su horizontalno poređane biljke pregledne i lako dostupne.

Zidna sadilica

Moderna sadilica za biljke može da posluži i kao trodimenzionalno umetničko delo kojim ćete ukrasiti zid vaše kuhinje. Osim dekorativne, sadilica će imati i funkcionalnu ulogu, jer će osloboditi prostor koje su biljke zauzimale na kuhinjskom pultu ili polici. Možete da kupite vertikalnu sadilicu koja se kači na zid, ili da pokušate da napravite vaš model od starog kabineta.

Izložba biljaka na simsu

Ukoliko poređate saksije sa biljkama duž prozorskog simsa, obezbedićete vašem zelenilu najbolje mesto za upijanje prirodne svetlosti.

Dekorativne tegle

Umesto saksija, kućnu baštu možete da napravite u teglama. U “uradi sam” projektima, tegle od providnog stakla predstavljaju sjajan dodatak, jer mogu da se dekorišu na različite načine. Na primer, dno tegli možete da ispunite šljunkom ili šarenim kamenčićima, preko kojih ćete staviti zemlju sa zasađenim biljkama.

Bašta u izdubljenom bifeu

U bife obično odlažemo alkoholna pića, poput raznih vrsta vina. Međutim, modeli oblikovali poput sanduka mogu da se iskoriste ne samo za držanje boca, već i za sađenje biljaka, pre svega začina. Pritom, ukoliko ste kolekcionar vina, možete da napravite 2u1 proizvod – skladište za flaše i kućnu baštu koja vam je uvek nadohvat ruke.

Začini na točkovima

Pokretna bašta je idealno rešenje ukoliko nemate dobro prirodno osvetljenje u kuhinji, a u pripremi obroka volite da koristite začine koje ste lično uzgojili. Zahvaljujući kolicima sa točkovima, začine možete da premeštate po želji – od kuhinje do mesta sa najboljim izvorom prirodne svetlosti.

Saksije izvrnute naopačke

Kada u stanu imate visoki plafon, kačenje biljaka nije jednostavan zadatak – ukoliko je kanap predugačak, saksije mogu međusobno da se zapetljaju, a ukoliko je prekratak, biljke vam neće biti lako dostupne. Dobro rešenje za ovakvu situaciju su sadilice okrenute naopačke, koje uz pomoć tutorijala možete i sami da napravite.

Bašta u šoljici čaja

Ukoliko imate set šolja za čaj koji više ne upotrebljavate, iskoristite ga da napravite mini baštu. Oslikane šolje su prelep ukrasni detalj, koji će vizuelno još više istaći vaše biljke.

malisaveti

Sviđa ti se? Podeli sa prijateljima!