Jesenje cveće: za dvorište ili balkon koji će mamiti poglede

Jesenje cveće: za dvorište ili balkon koji će mamiti poglede

Na našu žalost, ne može svako cveće koje smo zasadili tokom leta da preživi niske temperature...

Sa jesenjim vremenom nam je došlo i hladno vreme koje polako počinje da smeta našim biljkama koje smo zasadili u žardinjeri ili bašti. Ali, postoji veliki broj onih koje ih mogu zameniti i učiniti vaš prostor još lepšim. To su otporne biljke koje mogu pretrpeti niske temperature, a i dalje vam cvetati uz odgovarajuću negu, što znači da ćete moći da imate ukrašenu terasu do početka zime – nakon kojeg ipak treba odabrati drugo cveće ili se odlučiti za “pauzu”.

Hrizanteme

 Hrizanteme su pravo jesenje cveće koje će ulepšati vaš prostor. Možete ih kupiti u svakoj cvećari, nakon čega se sade u saksije i postavljaju na svetlo mesto, na kojem nema direktne sunčeve svetlosti. Zaliva se na dva do tri dana, odnosno dok površina zemlje u potpunosti ne bude suva. Da bi vam raskošnije cvetale, osušene cvetove secite redovno.

Dan i noć

 Ne vole veliku toplotu, ali im odgovara hladnoća. Zasadite ih pri kraju leta i cvetaće vam do prvih većih mrazeva. Očekujte ih i u proleće!

Aster-Lepa Kata

 Prelepi cvetovi u boji lavande će privlačiti leptire, ali i veliki broj pogleda. Potrebno im je dosta svetlosti i sunca, pa ga zasadite na takvom mestu. Bićete oduševljeni.

Alisum (Lobularija)/medni cvet

 Dostupni u beloj i ljubičastoj boji, alisum cveće će izgledati jednako lepo u saksiji ili direktno u zemlji. Učiniće da vaše dvorište ili žardinjera izgleda kao u bajci, a još bolje će izgledati ako se razdvoje lepim ukrasnim kamenjem.

Ukrasna višegodišnja žalfija

 Sjajna za početnike, ali dovoljno lepa za iskusne botaničare. Sa citnim lila cvetovima, ova biljka će na savršen način ukrasiti bilo vaše dvorište ili žardinjeru. Pošto joj je potrebno dosta svetlosti, preporučuje se sadnja na južnoj i zapadnoj strani, ali se može zasaditi i na istočnoj.

malisaveti

Sviđa ti se? Podeli sa prijateljima!