Izradite malo jezero u svome vrtu

Izradite malo jezero u svome vrtu

Oduvijek ste željeli malo jezerce u svome vrtu? Zašto ga ne biste sami napravili? U ovome broju ću vam pokazati jednostavan način kako povoljno napraviti maleno jezerce u vlastitom vrtu.

Potreban materijal

plastična posuda koju možete nabaviti u specijaliziranim trgovinama vrtlarskom opremom
kamenje koje ćete koristiti za ukras
škare
lopate
nožić
lopatica za sadnju
vodeno bilje
pijesak ili pepeo
supstrat (mješavina zemlje za vodeno bilje)

Postupak

Nakon što ste odabrali mjesto za svoje jezerce, položite plastičnu posudu na to mjesto, pa pijeskom ili pepelom posipajte pažljivo oko ruba posude, kako biste obilježili veličinu jame koju trebate iskopati.

Potom, lopatom iskopajte jamu u obilježenom prostoru. Dubina jame mora odgovarati dubini posude.Nakon toga, položite posudu u jamu do samog ruba, a zatim ispunite supstratom, odnosno mješavinom zemlje za vodeno bilje, koju možete kupiti u specijaliziranoj trgovini vrtlarskom opremom, ili je izradite sami tako da pomiješate ilovaču i stajski gnoj u omjeru 3:1. Na dno stavite otprilike 10-ak centimetara supstrata.

Nakon toga ukrasite rub odabranim kamenjem. Možete prema želji koristiti krupnije ili sitnije kamenje, ovisno o podneblju u kojem radite jezerce, kako bi se što bolje uklopilo u okoliš.

Zatim obilno zalijte tako da voda malo prekrije razinu supstrata. Nakon toga pažljivo posadite vodeno bilje tako da lopaticom napravite jame u koje ćete pažljivo položiti korijenje i lagano ga zatrpati supstratom, pa dobro utisnuti.Potom pažljivo dolijte ostatak vode do ruba posude, kako biste spriječili dodatno zamućivanje vode. Nakon što se čestice supstrata potpuno slegnu, voda u jezeru će se razbistriti i ono će dobiti konačnu formu.

DOBRO JE ZNATI

Prije nego što krenete u izradu jezerca, potrebno je definirati što želite i koje veličine. Naime, ako želite konkretno jezerce u kojem ćete držati ribice, morate znati da takvo što zahtjeva posebno održavanje jer će ribice brže uprljati vodu u jezeru, zbog čega ćete ga morati češće čistiti.
Također, veličina takvog jezerca definira i broj ribica koje smijete staviti u njega. Naime, postoji točno definirano koliko je potrebno litara vode po ribici kako ne bi uginule zbog pretjeranog onečišćenja vode.
Danas postoje posebne vodene pumpe i filteri za upotrebu u takvim jezercima, koji vam uvelike mogu pomoći održavati takva jezerca.

SAVJET ZA ONE KOJI ŽELE ZNATI VIŠE

Ako želite dodati još završni izgled jezeru, posadite močvarno bilje oko njega. Ono će poslužiti kao zaklon i dom pticama i vodenim insektima te će imati važnu ulogu u održavanju ravnoteže i bioraznolikosti u samom jezercu.

VODENO BILJE POGODNO ZA JEZERCA

Za sadnju:
sve vrste LOPOČA - Nymphaea sp.
VODENA KUGA - Elodea candensis (najveći proizvođač kisika u vodi)
ŽUTI LOKVANJ - Nuphar lutea
Plutajuće:
VODENI ZUMBUL - Eichhornia crassipes
VODENA LEĆA - Lemna
PISTIA - Pistia stratiotes

Bilje pogodno za sadnju oko jezerca:
VODENA PERUNIKA - Iris pseudacorus
LIGULARIJA - Ligularia stenocephala
ROGOZ - Typha minima
JAGLAC - Primula florindae

malisaveti

Sviđa ti se? Podeli sa prijateljima!