Hrizanteme - carsko cveće

Hrizanteme - carsko cveće

Nekada su važile za carsko cveće, a danas su, zbog izdržljivosti i lepote, omiljeni ukras "narodskih" bašti. Simbolizuju sreću, obilje i večni život, a kod nas su najpopularnije patuljaste hrizanteme...

Stigle su sa Dalekog istoka i malo po malo osvojile svet. Nekada su važile za carsko cveće, a danas su, zbog izdržljivosti i lepote, omiljeni ukras "narodskih" bašti. Simbolizuju sreću, obilje i večni život, a kod nas su najpopularnije patuljaste hrizanteme sa brojnim sitnim cvetovima bele, žute, crvene, ljubičaste ili ružičaste boje.

 Cvetaju u jesen, a pošto spadaju u višegodišnje biljke, valja ih sačuvati za narednu godinu. Prilikom kupovine birajte one u većim saksijama na kojima nema ostataka zemlje i čiji koren nije "izvirio" van posude. Kada je saksija čista, znači da je hrizantema redovno zalivana, da je koren imao dovoljno hrane i nije morao da "beži" iz posude u potrebi za prihranom.

Jesenje ruže ili jesenke, kako ih još zovu, vole sunce, pa ih nemojte stavljati ni saditi na mesto u senci. Idealna temperatura je 7 stepeni. Pred zimu treba ukloniti precvetale cvetove, stabljike skratiti na 20 cm, a krajem sezone, biljka se seče gotovo do zemlje.

U baštama se sade na udaljenosti od 40 cm jer traže dosta prostora. Prilikom sadnje, biljku stavite u pliću jamu i koren pokrijte zemljom. Dok traje sezona cvetanja, hrizanteme zalivajte svaki dan i po potrebi prihranjujte tečnim đubrivom.

Truljenje korena i listovi koji žute i venu su najčešće bolesti hrizantema koje možete sprečiti korišćenjem odgovarajućih pesticida za cvetnice. Takođe, pazite da prilikom sadnje supstrat bude dovoljno rastresit jer višak vode može biti uzrok bolesti.

malisaveti

Sviđa ti se? Podeli sa prijateljima!