Detaljni vodič za poznavanje i uzgoj orhideja

Detaljni vodič za poznavanje i uzgoj orhideja

Orhideje su jedna od najvećih porodica cvjetnica. Prema dostupnoj literaturi, procjenjuje se da ih postoji 25 do 30 tisuća vrsta i više od 100 tisuća hibridnih kultivara.

Može ih se pronaći gotovo svugdje, osim u pustinjskim i polarnim dijelovima svijeta. Čak i u Hrvatskoj postoje autohtone vrste, smatra se da ih ima 129, sve su terestričke i zaštićene su zakonom. Nemojte ih brati!Sama riječ "orhideja" potječe od latinskog orchis, što u prijevodu znači "mošnje", a takvo su ime dobile zbog izgleda pseudobulbila ("organi", gomoljasti korijeni epifitskih i teretrističkih biljaka za smještaj hranjiva i vode).U današnje vrijeme orhideje se suočavaju s problemom zbog utjecaja čovjeka.

Naime, zbog krčenja šuma i pretvaranja livada u oranice njihov se životni areal sve više smanjuje, a to dovodi do izumiranja vrsta. Primjer su prašume Brazila i Kolumbije, koje se polako raskrčuju da bi se napravilo mjesta za plantaže kave, pri čemu nestaju prirodna staništa orhideja.I nekontrolirano sabiranje rijetkih i ugroženih vrsta pridonosi njihovu izumiranju.

Zbog toga se danas provode određene mjere zaštite te je velik broj vrsta svrstan na listu Međunarodne udruge za očuvanje prirode ili je zaštićen Zakonom o zaštiti prirode.

malisaveti

Sviđa ti se? Podeli sa prijateljima!