Čarobni vrt, i u njemu bajka....i ljekrna biljna!!!

Čarobni vrt, i u njemu bajka....i ljekrna biljna!!!

Aromaterapeutkinja specijalistica Nada Starčević prvu je biljku u aromavrtu posadila prije 14 godina s namjerom da kreira botaničku zbirku u kojoj se uzgajaju isključivo biljke koje daju eterična ulja za primjenu u aromaterapiji.

Sasvim spontano u vrtu sam prvo posadila kadulju, izuzetno korisnu biljku u liječenju niza problema s usnom šupljinom”, prisjeća se Nada Starčević te dodaje kako su to znali i naši preci jer stara poslovica kaže - tko ne želi smrt, po kadulju u vrt. “Važno je da ljudi vide, osjete i upoznaju žive biljke, da ih dodirnu, zavole i zapamte njihov izgled.

Takav pristup aromaterapiji znatno olakšava prihvaćanje i razumijevanje svijeta biljaka te njihova pozitivnog utjecaja na čovjekov um i tijelo”, smatra Nada Starčević čiji je vrt smješten na Malenom Vrhu u Knegincu Gornjem pokraj Varaždina. Aromavrt je svoje ime dobio po staroj varaždinskoj obitelji Jaccomini koja se u 18. i 19. stoljeću bavila uvozom i maloprodajom začina, a prije Drugoga svjetskog rata uzgajali su metvicu. Na 900 četvornih metara kreirana je svojevrsna “Beskonačna šetnica” koja posjetitelja vodi kroz svijet aromaterapije, ali na posve drugačiji način. “Nije mi smisao učiti posjetitelje samo botaničkim pojmovima, nego im približiti svijet određene biljke kroz povijest, umjetnost i kulinarstvo.

Sve biljke u vrtu su jestive i redovito ih koristim u kuhinji, posebno za doručak”, pojašnjava kreatorica aromavrta. U aromavrtu je posađeno oko 40 vrsta zeljastih biljaka, grmlja i stabala koje daju eterična ulja, a dobro uspijevaju u kontinentalnoj Hrvatskoj, poput ruža, raznih četinjača, matičnjaka, ružmarina, borovice i smilja.

Jaccominijev aromavrt kreiran je s ciljem osmišljavanja i istraživanja mogućnosti uzgoja biljaka za proizvodnju eteričnih ulja, ali i da svima zainteresiranima omogući uvid u žive biljke, njihov stvarni miris i izgled. “Svatko bi u vrtu trebao imati gredicu posvećenu kućnoj prirodnoj apoteci jer biljke poput skromne majčine dušice imaju nevjerojatnu snagu u liječenju raznih bolesti”, savjetuje aromaterapeutkinja Nada Starčević te dodaje da je biljke najbolje brati ujutro kad je koncentracija eteričnih ulja najveća.

Vrijednost projekta Jaccominijeva aromavrta prepoznao je i Botanički vrt PMF-a Sveučilišta u Zagrebu koji je vrt uvrstio u manifestaciju Tjedan botaničkih vrtova, arboretuma i botaničkih zbirki, koja se održava svake godine u svibnju.

malisaveti

Sviđa ti se? Podeli sa prijateljima!