Aloe vera: Leči opekotine i čireve, sprečava pojavu bora i snižava krvni pritisak, a pritom uopšte nije zahtevna biljka!

Aloe vera: Leči opekotine i čireve, sprečava pojavu bora i snižava krvni pritisak, a pritom uopšte nije zahtevna biljka!

Za lekovita svojstva aloe vere sigurno ste čuli.  Ova popularna biljka koristi se hiljadama godina u kozmetičkoj, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji.

Njeno lišće sadrži gel koji je bogat brojnim korisnim jedinjenima. Između ostalog, aloe vera sadrži moćne antioksidanse, pomaže u bržem izlečenju opekotina, smanjenju zubnog plaka, lečenju čireva...

Ova biljka često se koristi i za lečenje zatvora, usporava starenje kože, sprečava nastanak bora, snižava krvni pritisak...

Uz sve to, aloe vera može biti i lep i koristan ukras u vašem domu. Radi se o atraktivnom sukulentu, lakom za održavanje, koji može da postane omiljeni ukras u stanu. 

Aloe vera je biljka iz roda Aloe. Stabljiku nema ili je ona vrlo kratka, a njeni listovi su zeleni i mesnati. Rub listova je nazubljen.

Pre nego što kupite ovu biljku, imajte na umu da vam za nju treba lokacija na kojoj će do nje dolaziti jaka svetlost. Aloe vera voli puno svetla, a dobro podnosi čak i direktno sunce.

Ova biljka najbolje uspeva na temperaturama između 12 i 27 Celzijusovih stepeni, tako da su joj sobne temperature većine domova idealne. Između maja i septembra biljku možete izneti i van, ali uveče je vratite unutra ako su noći hladne. Zemlja mora da bude prozračna i u nju je poželjno umešati i pesak.

Kada je u pitanju zalivanje, ono treba da bude nešto češće u toplijim mesecima, a bitno je da se između dva zalivanja zemlja zasuši. Višak vode može da dovede do truljenja korena.

Tokom hladnijih meseci aloe veru dovoljno je zalivati jednom mesečno.

Aloe vera spada među biljke "čistače" vazduha. U vašem domu će povećavati nivo kiseonika i veoma delotvorno će apsorbovati neke štetna jedninjenja.

malisaveti

Sviđa ti se? Podeli sa prijateljima!