Danas nam puževi zadaju velike probleme u našim povrtnjacima, a i u klijalištima. Sve probleme oko njih možemo rješavati na prirodan način, što je jako dobro i za biljke i za nas. Puževi vole svježe oguljene vrbove šibe, tamna i hladna mjesta. Kad počinje sezona jagoda, dobro je rano ujutro pokupiti puževe u vrtu. Osim toga, možete ih se riješiti pomoću soli, pijeska, mekinja, kave i pive ...

Prvo dobro pregledajte vrt i otkrijte gdje vam se vrtni puževi nalaze. Imajte na umu da su puževi najaktivniji noću, što će vas natjerati da možda ponekad odradite i noćne smjene u vrtu kako bi rezultat bio bolji i efikasniji.

Oni su jako opasni i za naše presadnice, pri čemu dobro pomažu vrbove oguljene šibe koje se rasporede po gredicama. Noću na njih doplaze puževi, a ujutro ih samo poberemo.

Zemlju možete posipati ječmenom pljevom ili rezanom slamom. Oštre čestice tijekom plaženja zabadaju se puževima u stopala i oni napuštaju takvo tlo. Vole se i zavlačiti ispod natrulih dasaka koje možete postaviti na staze pored gredica, a kasnije ih s njih samo pokupite.

 Pripremite pivo za borbu protiv puževa, no dopustite da obrazložim. Puževi su česti štetnik u vrtu uslijed ovakvog iznenadnog kišnog i promjenjivog razdoblja. Ponekad sama borba protiv njih zaista zna biti naporna i bezuspješna. Najosjetljivije biljke upravo su one netom presađene; tu pripadaju zelene salate, kupusnjače i mahune. Dakle, ukopajte plastične čaše u gredicu, u ravnini s površinom tla, koje na večer do polovine napunite pivom. Puževi su velike pivopije, ulaze u čašu i utope se.Vrtlari preporučuju i jutarnje, umjesto večernjeg zalijevanja te redovito čišćenje gredica od osušenog ili trulog povrća. Dobrodošle su i zamke napravljene od vlažnih vreća, dasaka, narezanih krastavaca, citrusa... Puževi vole vlagu i tu će se zadržavati cijeli dan. Navečer ih jednostavno pokupite.
Dodatni savjet: svakako postavite u vrt i kućicu za ptice, jer upravo su ptice prirodni neprijatelj mnogih štetnih kukaca, pa ćete od njih imati višestruku korist.
 
malisaveti

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Male savete!
X Zatvori