Svaki uzrast djeteta ima svoje igračke...

Svaki uzrast djeteta ima svoje igračke...

Izbor igračke treba ovisiti o uzrastu djeteta kojem je namijenjena. Svaki uzrast preferira određenu vrstu igračaka, mada ima i onih koje su prisutne u svim uzrastima, kao što su lopta, lutka, kocke i knjige.

 Za bebe – Od rođenja do osmog mjeseca sazrijevaju motoričke i perceptivne funkcije i razvijaju se čula. Bebe vole mekane igračke koje ispuštaju prijatan zvuk i zvečke jakih boja. Kasnije, do 12. mjeseca, privlačne su im gumene lutke, male lopte, igračke-životinje koje puštaju zvuk…

– Od 12 do 18 mjesec – Djeca vole igračke koje se vuku ili guraju, raznobojne kocke, kantice, lopatice. Počinju imitirati odrasle, tako što hrane lutku ili je stavljaju da spava.

 – Od 18 mjeseci do tri godine – Djeca su puna energije, ali smanjene pažnje. Raduju se jednostavnim slagalicama, plastelinu, kockama.

– Četvrta i peta godina – Četvrta i peta godina obilježene su brzim razvojem motoričkih vještina i bezgraničnom energijom. Preporučljive su igračke koje traže akciju (bicikl), ali i igre s pravilima.

– Prije škole – Dijete ima veću pažnju i dužu koncentraciju. Ponudite mu društvene igre, kreativan pribor, kompliciranije slagalice, sportske rekvizite...

malisaveti

Sviđa ti se? Podeli sa prijateljima!