Na razvoj ličnosti deteta utiče redosled rođenja: Najstarija su odgovorna, srednja snalažljiva, najmlađa šarmantna...

Na razvoj ličnosti deteta utiče redosled rođenja: Najstarija su odgovorna, srednja snalažljiva, najmlađa šarmantna...

Na ličnost deteta utiče da li je ono najstarije, najmlađe, srednje ili možda jedino u porodici. Evo kakve se karakteristike vezuju za decu prema redosledu rođenja.

Prvorođena deca

Zbog činjenica da je prvo dete u porodici, ono najstarije će biti odgajano sa mešavinom instinkta, grešaka i "proba". Drugim rečima, roditelji prvo dete često odgajaju prema "propisima" iz knjiga, imaju striktna pravila i posvećuju im mnogo pažnje, ali su pomalo i neurotični. Zbog toga prvorođena deca mogu da postanu perfekcionisti, ne bi li udovoljili roditeljima.

Ova deca su najčešće vrlo odgovorna, savesna, oprezna, vole da kontrolišu sve i trude se da postignu mnogo toga u životu.

"Mnogi roditelji provode dosta vremena čitajući i objašnjavajući stvari prvorođenoj deci. Ali, nije tako lako kada stignu i druga", objašnjava psiholog dr Frenk Ferli.

"Nepodeljena pažnja u kojoj uživaju prvorođena deca možda ima veze s tim što kasnije u životu postižu mnogo toga".

Inače, istraživanja su pokazala da najstarija deca u porodici obično imaju bolje rezultate na testovima inteligencije i imaju bolje obrazovanje od braće i sestara, zbog čega su najčešće akademski uspešnija od ostalih.

S druge strane, psiholozi kažu i da prvorođena deca često imaju strah od neuspeha i nikad nisu zadovoljna onim što postignu jer imaju prevelika očekivanja od sebe.

Srednja deca

S obzirom da roditelji sada već imaju iskustva u odgajanju dece, drugorođeno dete najčešće odgajaju prema manje striktnim pravilima. Takođe, često mu posvećuju nešto manje pažnje nego prvorođenom detetu, iz prostog razloga što ih je sada više. Upravo zbog toga srednja deca neretko imaju potrebu da udovoljavaju svima, zbog manjka pažnje koju su dobijali u detinjstvu.

Kada se uzmu u obzir sve te okolnosti, srednja deca u porodici umeju da budu malo buntovna, najčešće imaju dosta prijatelja jer pažnju traže izvan porodice – pošto se u porodici osećaju pomalo "zapostavljeno" zbog starijeg brata ili sestre.

Dobra strana svega toga je što su oni uglavnom veoma fleksibilni, jer kada stigne i mlađe dete u porodicu, moraju da nauče da stalno pregovaraju i sklapaju kompromise kako bi se uklopili.

"Srednja deca su u pomalo teškoj situaciji jer često misle da ih članovi porodice ne cene dovoljno", kaže dr Mišel Mejdenberg.

Drugim rečima, osećaju se izopšteno jer roditelji nesvesno više pažnje posvećuju nastarijem ili najmlađem detetu.

Najmlađa deca

Za najmlađu decu kažu da su najslobodnijeg duha jer su i roditeljska pravila za njih mnogo blaža nego što su bila za prvo i drugo (ili treće, četvrto...) dete. Ova deca najčešće veoma vole zabavu, nisu komplikovana, ali vole da budu u centru pažnje i umeju da manipulišu drugima.

S obzirom na to da uglavnom nisu "najjači i najpametniji" u porodici, oni razvijaju svoje načine za pridobijanje pažnje. Obično su vrlo šarmantni, druželjubivi i dobro se slažu sa svima. Imaju avanturistički duh i vole neobična iskustva, a skloniji su preuzimanju rizika nego ostala, starija, deca.

Oni često osećaju kao da ništa što rade nije važno i da ne mogu da budu originalni – jer su starija deca već sve radila pre njih. Najmlađi zbog svega toga nauče da iskoriste svoju ulogu da manipulišu drugima.

Jedinci

Jedinci su dosta drugačiji od ostale dece. S obzirom na to da nemaju braću i sestre s kojima bi se takmičili, oni imaju punu pažnju svojih roditelja, uvek. Pored toga što im roditelji uvek posvećuju pažnju, možda i previše, imaju i velika očekivanja od njih. Zbog toga su jedinci često perfekcionisti, savesni su i vole da budu vođe.

malisaveti

Sviđa ti se? Podeli sa prijateljima!