Jednostavan način da dete odviknete od cucle "varalice"

Jednostavan način da dete odviknete od cucle "varalice"

Super trik koji će vam pomoći da "laža" zauvek nestane iz života vašeg deteta!

Sasvim mala deca prestaju da plaču onog trenutka kad im date varalicu, i logično je očekivati da će onog trenutka kad im je izvadite iz usta početi da vrište, ponovo, kao da ih derete. Za neispavane, premorene roditelje, to je dovoljan razlog da dete puste da je koristi dok ne krene u gimnaziju, otprilike.

Šalu na stranu, ako imate malo dete, varalica ponekad jeste "spas", naročito ako ste tek prestali da dojite, i još se navikavate na novo stanje.

Ali, ove cucle generalno nisu dobre, mogu da izazovu probleme u razvoju zuba, da uspore razvoj govora, a deca se ponekad preterano vežu za varalicu, što nije dobro ni za emotivni razvoj.

Zato bi bolje bilo da se cucle rešite što pre. Ako imate sreće, to će proći bez velike drame. Prosto ćete je jednog dana skloniti, dete zabaviti novom "glodalicom" (nekim od onih gumenih pomagala koja se koriste kad počnu da izbijaju zubići), igračkom ili nečim sličnim, i varalica će biti zauvek zaboravljena.

S druge strane, možda se ispostavi da beba ne želi baš da sarađuje, pa odvikavanje može biti malo teže. Ukoliko je to slučaj, nije dobro da detetu oduzmete nešto što mu pruža utehu kad je uznemireno odjednom, ali imamo koristan savet koji vam može pomoći da to i vi i beba lakše prebrodite.

Sve što treba da uradite je da sprovedete malu "sabotažu": probušite malu rupu na cucli, tako da se "izduva". Deci sisanje cucle u kojoj nema vazduha pruža znatno manje zadovoljstvo, i posle dan ili dva, interesovanje za varalicu će početi da se smanjuje, a dete će prosto prestati da je traži.

Ali, dovoljna je sasvim mala rupica, nemojte odsecati vrh ili bušiti veće rupe, da dete ne bi proguralo komadić plastike koji tako lakše može da odgrize. I ne brinite, čak i ako odvikavanje bude trajalo dva, tri dana, setite se samo da niko još nije pošao u školu sa varalicom.

malisaveti

Sviđa ti se? Podeli sa prijateljima!