Da li je zdravo da deca jedu čokoladu???

Da li je zdravo da deca jedu čokoladu???

Konvencionalno, sve majke su podeljene u dve grupe – na one koje rado daju čokoladu deci i one koji zabranjuju bombone, čokoladu i druge slatkiše. Ko je od njih u pravu?

Odlučili smo da istražimo da li je zdravo da deca jedu čokoladu ili treba odabrati druge slatkiše.

Zapamtite da bez obzira koliko pokušavate da zaštitite dete od čokolade, uvek postoji ljubazna baka ili prijateljica koja će detetu pružiti priliku da je proba. Kako kaže narodna mudrost - zabranjeno voće je najslađe. Stoga, čokoladu treba postepeno uvoditi u ishranu deteta od treće godine. Deci mlađoj od ovog uzrasta često konzumiranje čokolade pedijatri ne preporučuju, zbog nekoliko dobrih razloga.

Prvo, opasnost od alergijskih reakcija. Pored kakaa, čokolada skriva celi spisak potencijalnih alergena - šećera, mleka itd. Dete može imati svrab, kožni osip, pa čak i groznicu.

Drugo, opterećenje na digestivni sistem. Čokolada je jedna od najhranljivijih namirnica, a telo deteta jednostavno ne može da se nosi sa velikom količinom masti koja je prisutna u čokoladi. U ovom slučaju, naročito jetra i pankreas pate.

Treće - karijes. Čokolada u malim količinama ne može oštetiti zube ali ako je dete previše jede, šećer može uzrokovati karijes. Prema tome, obratite pažnju na čokoladu sa prirodnim i bezbednim supstancama, kao što je stevia.

Kako odabrati pravu čokoladu?

To mora biti kvalitetan prirodni proizvod. Bolje je početi sa tamnom čokoladom, sa sadržajem kakaa od najmanje 60%. Zapamtite da je dnevni preporučeni unos čokolade od strane pedijatara 20 grama. U čokoladi uvek postoji šećer ili njegova zamena. Vredi dati prednost čokoladi sa prirodnim zaslađivačima poput stevije. Na primer, čokolada bez šećera ima mnogo korisnih svojstava - jača imunološki i normalizuje digestivni sistem.

Sastav visokokvalitetne čokolade ne bi trebalo da sadrži sastojke kao što su trans masti i zrna kakaa. Posebno su opasne trans masti koje su kontraindikovane čak i kod odraslih. Kvalitetna čokolada treba da bude sjajna po izgledu. Beli skor govori o nepravilnom skladištenju. Dobra i kvalitetna čokolada se postepeno topi - ne previše brzo i ne previše sporo.

Prava, kvalitetna čokolada u stanju je da koristi telu - pomaže mozgu da radi i daje energiju tokom celog dana. Pored toga, čokolada sadrži korisne supstance poput kalcijuma, fosfora i magnezijuma. Zapamtite da je sve u umerenosti i ne lišite dete čokolade.

Glavna stvar je da pratite preporuke specijalista, izaberite samo proizvode visokog kvaliteta i obavezno pročitate sastav naveden na pakovanju.

malisaveti

Sviđa ti se? Podeli sa prijateljima!