Porodične veze treba negovati kao bilo koji drugi vid veze i prijateljstva. Baza u kojoj smo rođeni, kao i ona koju kasnije u životu stvaramo - dragocena je za svakog čoveka. Znate onu: " Sve srećne porodice liče jedna na drugu - a sve nesrećne, nesrećne su na svoj način." 

Budite od ovih srećnih koje sliče jedna drugoj - izdvojite vreme, trud i ljubav za sve članove porodice, negujte porodično stablo, poklonite svoju ljubav i pažnju dragocenim ljudima i momentima koji se pamte.

Porodica i porodični odnosi predstavljaju jedan od najvažnih stubova društva i života svakog pojedinca. Održavanje stabilnih i čvrstih veza među članovima porodice od ključnog je značaja za funkcionisanje svih drugih relacija i veza među ljudima. Ako niste u prilici da često provodite vreme sa članovima šire porodice - onda bar povremeno preduzmite neke akcije koje doprinose održavanju povezanosti i kontakta.

1. Telefonski poziv

Veoma često se desi da bazna porodica živi u drugom gradu, čak i državi. Ovo ne bi trebalo da znači da se potpuno udaljite od svojih najbliskijih - telefonski poziv povremeno, posebno u današnje vreme, nije velika i nedostižna stvar - a održava bliskost među članovima. Nekada i jedno: "Kako ste, šta radite?" - može da doprinese mnogo više nego što možemo da zamislimo.

2. Porodično fotografisanje

 Povremeno, okupite članove porodice, uže i šire - bake, deke, njihove sestre i braću i njihove porodice i fotografišite se svi zajedno. Porodične skupove, poput važnih proslava nekog od članova obavezno iskoristite da se fotografišete svi zajedno. Ovakve fotografije jednog će dana mnogo više vredeti od truda koji je potreban da se ovakva aktivnost sprovede u delo.
 

3. Negujte porodično stablo

Dešava se da se vremenom članovi šire porodice "razrode" - tepmo života, obaveze, manjak vremena - sve to dovodi u upitno stanje poznavanje porodičnih korena. Napravite spisak svih članova iz porodičnog stabla, upisujte imena novih članova i pridružujteih ovom spisku. Upoznajte svoju decu sa svim članovima porodičnog stabla, bilo da se radi o novim pridošlim članovima - braća i sestre koji se rađaju, ili onim koji, nažalost, više nisu živi - prabake, pradeke i ostali preci.

4. Spomenar porodičnih izjava, šala i izreka (koje se prenose sa kolena na koleno)

Zašto ne biste oformili jedan spomenar porodičnih uspomena? Ovo je aktivnost koja može da uljuči sve članove porodice. Zašto da prepustite zaboravu neke urnebesno smešne izjave na koje ste svi smejali do suza, kao i važne datume, mudre izreke koje se često nađu u upotrebi ali vremenom blede. Bake i deke su prava riznica mudrosti. Čuvajte porodične momente na ovaj način, a pokolenja će vam biti i te kako zahvalna. 

Naučno je dokazano da održavanje bliskosti među članovima šire porodice doprinosi mentalnom zdravlju i sreći! Negujte svoje porodične veze i još danas učinite nešto što odavno nameravate a nikako ne nalazite vremena. Upoznajte svoju decu sa bliskom rodbinom sa kojom ste iz nekog razloga izgubili blizak odnos, ostavite nesuglasice iza sebe, pozovite svoje rođake i vidite kako žive i kako napreduju - gde god se oni nalazili na ovoj kugli zemaljskoj. Volite se i širite radost!

malisaveti

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Male savete!
X Zatvori