10 lekcija o novcu koje mališani treba da nauče!!!

10 lekcija o novcu koje mališani treba da nauče!!!

Kada početi razgovarati s djecom o novcu? Što prije, savjetuju psiholozi, jer djeca već od treće godine prepoznaju snagu novca. Na ovoj važnoj lekciji vaša će vam djeca jednog dana biti zahvalna jer će bolje znati upravljati vlastitim finansijama.

Djeca će vam postaviti mnoga pitanja o novcu, a vaša je dužnost kao roditelja da im pokušate odgovoriti na pitanja i navesti ih na put uspješna upravljanja njime. Evo nekoliko savjeta o tome kako razgovarati s djecom o novcu.

NOVAC NIJE LAKO ZARADITI

Posmatraju li vas vaša djeca dok podižete gotovinu putem bankomata dobijaju utisak kako je do novca lako doći - dovoljno je tek stisnuti neku tipku i novčanice same ispadaju iz automata. Trebalo bi da im objasnite kako se vi morate puno truditi i raditi kako biste dobili te novčanice i kako su banke i bankomati tek njihovi sigurni spremnici.

POKAŽITE IM KAKO MUDRO TROŠITI DŽEPARAC

Kako biste naučili djecu da pametno raspolažu novcem, dajte im džeparac i pratite kako će ga potrošiti. Ako dijete kupi nekakvu fora igračku koju je slučajno vidjelo u izlogu, zbog čega mu neće ostati dovoljno novca za kupovinu predmeta koji želi imati, na najbolji će način shvatiti koje su posljedice nerazumnog, odnosno neplanskog trošenja novca.

ČEKANJE SE VIŠE ISPLATI

Parola "kupi sada, plati kasnije" loš je putokaz djeci koja će jednog dana kada se osamostale nekontrolisano koristiti kreditnu karticu i upasti u dugove. Kako biste to spriječili, naučite ih kako se čekanje isplati. Dobar je primjer za to pica - napravite zajedno picu sa svim sastojcima koje vaša djeca vole, a potom za poređenje ispecite jednu gotovu picu. Za picu koju ste sami pripremali potrebno je puno više vremena, ali čekanje se isplatilo jer je znatno ukusnija od zamrznute.

PLANSKO TROŠENJE BUDŽETA

Djecu treba naučiti i kako nije mudro odmah potrošiti sav novac koji dobiju. Stoga, prije nego što odete u zajedničku kupovinu napravite proračun: šta ćete kupiti, u kojim prodavnicama i koliko planirate potrošiti. Pritom uporedite cijene u pojedinim prodavnicama, provjerite koji su proizvodi na sniženju i koliko ste pritom uštedjeli. Djeca će shvatiti sve prednosti planirane kupovine.

ŠTEDNJOM NOVCA DO NOVE IGRAČKE

Ko štedi marljivo, uvijek svega ima - poznata je mudrost koju bi trebalo da otkrijete mališanima. Ako je vaše dijete poželjelo novu igračku, a nema dovoljno novca da je kupi, recite mu da počne štedjeti novac kojim će moći sebi ispuniti tu želju. Čim prikupi dovoljno novca, odvedite dijete u prodavnicu da kupi željenu igračku. Takvo iskustvo podstaknuće ga da nastavi štedjeti.

VODITE BILJEŠKE O UŠTEĐEVINI

Važno je za dijete da zna gdje se nalazi njegov novac, kao i njegov tačan iznos. Naučite mališane da na računaru ili u kakvoj svesci vode zabilješke o količini novca koji prikupljaju u kasici. Ako još nisu toliko vješti s brojkama i slovima, pomozite im u tome. Tako će ujedno moći pratiti u kojem su periodu uspjeli prikupiti određenu svotu novca.

SASTAVITE POPIS DJETETOVIH ŽELJA

Djeci nije nimalo lako odrediti listu prioriteta. Stoga je bezbolnija varijanta s njima napraviti popis onih stvari koje bi oni željeli kupiti svojom ušteđevinom. Pomozite im pritom sugestijama kako bi njihov odabir bio što bolji.

OTKRIJTE DJECI SVE PREDNOSTI ŠTEDNJE

Upoznajte dijete sa prednostima štednje. Otkrijte mu šta je to kamata i kako njegov oročeni novac, zahvaljujući kamati, s vremenom može sam od sebe narasti. Kad upozna sve blagodati štednje, neće poželjeti potrošiti sav novac na igračke, već će uvijek paziti da mu nešto ostane za kasicu.

ZDRAVA DOZA KRITIČKOG RAZMIŠLJANJA

Naučite djecu da ne vjeruju TV reklamama i ukažite im na razne marketinške trikove kojima se služe firme kako bi svoje proizvode što bolje plasirale na tržištu i ostvarile profit. Objasnite im da treba da sumnjaju u atraktivne fotografije i poruke s malih ekrana koje često nisu istinite, a sve u cilju da izmame novac.

NOVCEM MOŽEMO I POMAGATI, A NE SAMO KUPOVATI

Poučite djecu da jedan dio ušteđevine odvajaju za dobrotvorne svrhe. To će ih naučiti kako se novac može iskoristiti ne samo za kupovinu, već i za pomoć drugima. Neka otkriju kako nije bitno koliko su novca darovali, jer je jednako važan svaki novčić.

malisaveti

Sviđa ti se? Podeli sa prijateljima!