Ukoliko ipak iz ličnih razloga ne želite da nosite kožnu obuću, alternativa vam mogu biti kvalitetnija veštačka koža ili adekvatne tkanine.

Zato kada odlučite da idete u kupovinu obuće, najbolje je da to činite krajem dana. Stopala će vam tada biti umorna zbog celodevnog hodanja, a ako vam tada cipela koju želite

da kupite bude odgovarala- ne bude vas žuljala, onda se ne dvoumite oko kupovine.

Ono na šta posebno morate obratiti pažnju jeste materija. Prednost uvak dajte kožnoj obući, s obzirom da se ona prilagođava obliku stopala, dok to nije slučaj sa obućom od

veštačke kože.

Ukoliko ipak iz ličnih razloga ne želite da nosite kožnu obuću, alternativa vam mogu biti kvalitetnija veštačka koža ili adekvatne tkanine.

Takođe, vrlo koristan savet: Još u prodavnici više puta izujte i ponovo obujte cipele, ali se i potrudite da u istima napravite koji krug. Tek više puta ponovljenim navlačenjem

obuće pokazaće se mesta koja će kasnije žuljati, a to može uticati na vašu odluku.

Savet lekara je da zaboravite na otvorene sandale ili cipele u kojima stopalo klizi napred,ostavljajući tri prsta praznine u delu predviđenom za petu, obavezno treba zaboraviti.

Ako je moguće, nosite deblje štikle, zato što su stabilnije za nogu. Obuća sa otvorenim prstima jepoželjna kada god je to moguće, jer se na taj način izbegava pritisak na njih.

Mnogo vremena na visokim potpeticama najčešće umanjuje Ahilovu tetivu, zbog čega jeprisutan bol kada se nosi ravna obuća ili je onemogućena šetnja bosim nogama.

Takođe,zbog visokih potpetica i mišići listova se grče, skraćuju i zatežu.

malisaveti

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Male savete!
X Zatvori