Greške koje pravite zbog kojih možete izgledati i deset godina starije!!!

Greške koje pravite zbog kojih možete izgledati i deset godina starije!!!

Dok pojavu bora ne možete zaustaviti, njihovu vidljivost možete umanjiti, ali i pogoršati...

Svi ujutro obično žurimo kako bismo na vrijeme stigli na posao, fakultet, u školu…

No, mnogi dok žure prave greške, a da nisu toga ni svjesni.

 Ovog puta makeup artisti navode šest greški koje žene čine dok se šminkaju, a najčešći rezultat je suho lice koje odaje godine.

Dok pojavu bora ne možete zaustaviti, njihovu vidljivost možete umanjiti, ali i pogoršati.

Kako se ne bi doimali starijima nego što zaista jeste, pokušajte izbjegavati ovih nekoliko najčešćih jutarnjih rutina koje narušavaju mladoliki izgled i mogu vas učiniti i deset godina starijim:

Pretjerano tretirate kožu lica

Suho lice doima se starijim, pojašnjavu stručnjaci i tvrde kako koža tokom godina smanjuje proizvodnju masti, a upravo tada i bore i pore postaju sve vidljivije. Kako ne bi ubrzavali proces starenja, predlaže se dubinsko pranje kože lica prije spavanja, a kao jutarnja rutina preporučuje se umivanje mlakom vodom.

Ne nanosite zaštitni serum

– Osim lošeg utjecaja UV zraka na kožu lica, iz okoline vrebaju i drugi zagađivači koji na kraju potiču preuranjeno starenje, tvrdi dr. Joyce Imahiyerobo-Ip.
Iz tog razloga preporučuje se nanošenje seruma sa antioksidansima prije nanošenja primera, a dobro bi bilo potražiti serum s vitaminom C i E kao i s ferulinskom kiselinom, zelenim čajem ili likopenom.

Pijete nedovoljno vode

Ukoliko ujutro posežete za kafom, ne zaboravite na vodu. Nedovoljna hidratacija kožu će učiniti suhom, a samim time će i pokazatelji starosti postati vidljiviji.

Izbjegavate vježbati

Dok tjelesna vježba potiče mikrocirkulaciju lica i samim tim vlaži kožu lica, njen nedostatak izaziva blijedi izgled kože. Tjelesna vježba također, donosi i neke dugoročne dobrobiti za izgled kože, jer u konačnici usporava i ćelijsko starenje kože.

Pretjerujete sa puderom

Prekrivanje nepravilnosti na koži lica debelim slojem pudera učinit će vas samo starijim, jer će istaknuti pore, a ovo pravilo posebno je važno zimi kada se koža dodatno isušuje. Nanošenje manjih količina pudera pomoću spužvice neće istaknuti pore, a neće ni dozvoliti pretjerivanje.

Nedovoljno brinete o koži oko očiju

Oči su najbolji pokazatelji starosti, pa je briga o njima ključna u očuvanju mladolikog izgleda. Upotreba kreme za područje oko očiju ujutro i uvečer obavezna je, a preporučuje se i korištenje kreme sa zaštitnim faktorom 30 po cijelom licu. Bez obzira na to o kojem se godišnjem dobu radi i koliko sunčano bilo, sunčane naočale su obavezna oprema.

malisaveti

Sviđa ti se? Podeli sa prijateljima!