Da li stvarno moramo non-stop da budemo tip-top

Da li stvarno moramo non-stop da budemo tip-top

Saznajte da li su žene koje su uvek doterane, čak i kod kuće ili kada idu do prodavnice, opsednute svojim izgledom ili jednostavno brinu o sebi.

Kad god u obližnjoj prodavnici vidite komšinicu savršeno isfeniranu i našminkanu, ili se zapitate preteruje li ili joj se potajno divite jer je u svakoj prilici potpuno sređena. Takve dame nikako ne možete videti u iznošenoj trenerci, staroj majici i s prljavom kosom i iskrzalim noktima jer one i kod kuće, bez naročitog povoda, blistaju.

– Žene koje su u svakom trenutku našminkane i doterane, kada idu da bace đubre tip-top sređene kao kada idu na posao, bez sumnje preteruju. One tako najverovatnije pokušavaju da spoljašnjim izgledom nadomeste manjak samopouzdanja i unutrašnju nesigurnost – kaže psiholog Radmila Grujičić.

Našminkana žena ne znači i srećna žena

Najvažnije je, nastavlja naša sagovornica, to što je danas sve podređeno spoljašnjem izgledu, koji se čini kao najbitnija stvar u životu. Uz to, uvreženo je mišljenje da, ukoliko je žena dobro raspoložena, onda je i bolje našminkana, i suprotno. Međutim, današnje devojke zapravo često šminkom maskiraju svoje neraspoloženje ili depresivnost, te ne mora da znači da je potpuno našminkana žena i zadovoljna, srećna i dobro raspoložena. Zato ovakvo ponašanje dama kojima je izgled uvek na prvom mestu nema toliko veze sa raspoloženjem, već pre sa dubljim strukturama ličnosti, priča naša sagovornica.

Na sve ovo, danas je pritisak društva takav da žena mora da bude i dobra majka, domaćica, supruga, ali i uvek doterana.

– Modne blogerke i fotografije zgodnih žena na društvenim mrežama i u medijima diktiraju nove trendove u šminkanju i oblačenju i time stavljaju veliki pritisak pred ženu koja želi da bude atraktivna i u trendu – kaže Radmila Grujičić i dodaje da je pored dobrog izgleda ženi važno da se ostvari i na profesionalnom polju, ali i, verovatno još važnije, kroz ulogu supruge i majke. U svim ovim segmentima žena koja je ambiciozna teži da ispuni visoko postavljene standarde.

Ipak, nisu prioriteti svima isti. Tako, negovane i doterane žene često nailaze na osudu društva, koje kaže da one zbog toga zapostavljaju porodicu.

– Uslovi u kojima živimo nisu idealni, pa nema razumevanja za ženu kao suprugu i majku. Na poslu ženu doživljavaju kao ravnopravnu koleginicu drugim muškim kolegama, pa ona mora da žonglira ne bi li uspela na svim poljima – nastavlja Radmila Grujičić.

Odeću birati prema prilici

Ne smemo zaboraviti ni model majke koji je vrlo važan u vaspitanju i odrastanju mlade žene. Ukoliko je u porodici negovana vrednost spoljašnjeg izgleda, i sama devojka će najverovatnije bez razmišljanja usvojiti ovakav model ponašanja. Međutim, ne treba smesti s uma da lične prioritete određujemo mi sami.

S druge strane, ne mora da znači da su dame koje gradom šetaju u trenerci i patikama, bez šminke, lenje i zapuštene. Može biti da je takva devojka obukla baš najbolju garderobu za posao koji je čeka.

– Odeća bi trebalo da bude u funkciji obaveza i uloge koju imamo. Zna se šta se nosi na posao, šta u diskoteku, a šta na trening – kaže naša sagovornica i zaključuje da je najnormalnije da svaka žena ima trenutke kad se opušta i da je sasvim u redu da ponekad nema ni trunke šminke, ali i da je u određenim prilikama potpuno našminkana i sređena.

Na kraju, sve se svodi na to da nam je neophodno iskustvo kako bismo pronašle pravu meru. To je vrlo lična, intimna stvar, na kojoj bi svaka od nas trebalo da radi kako bi došla do zlatne sredine.

Izgledajte fino uz malo truda

Nedostatak novca ili brojne obaveze nikako ne bi trebalo da budu izgovor da žena ne izgleda pristojno, a da pritom ne pretera u sređivanju. Svaka dama može da odvoji desetak minuta u tri do četiri dana na lakiranje noktiju, po pola sata na svakih nekoliko dana da se sama isfenira kod kuće i pet minuta dnevno za malo lagane dnevne šminke. Nećete izgubiti mnogo vremena, a izgledaćete taman kako treba.

malisaveti

Sviđa ti se? Podeli sa prijateljima!