U nastavku možete pročitati par stvari koje bi trebalo da imate na umu kada su u pitanju opekotine, ali govorimo samo o onima prvog i eventualno drugog stepena.

U trenutku kada opekotina nastane i zatažite savet, neki vam mogu reći da treba pustiti hladnu vodu na opekotinu, kako bi se koža ohladila i sprečio nastanak plika, dok vam drugi mogu tvrditi da je topla voda ta koja smanjuje oštećenje tkiva i koja vodi ka uspostavljanju normalne cirkulacije na povređenom delu kože.
 
U nastavku možete pročitati par stvari koje bi trebalo da imate na umu kada su u pitanju opekotine, ali govorimo samo o onima prvog i eventualno drugog stepena.
 
Opekotine prvog stepena su one kod kojih je koža crvena i mekana, dok se kod opekotina drugog stepena javljaju blagi plikovi.
 
Veliki broj opekotina (od vrele vode, ulja…), mogu se lečiti mlevenom turskom kafom i to veoma jednostavno. 
 
Dovoljno je da opečeno mesto stavite pod hladnu vodu i potom, bez brisanja, stavite dosta turske kafe koja će se zalepiti.
 
Ovo može biti bolno, ali neće dugo trajati i neće se pojaviti plikovi ili će biti minimalni. Ovaj postupak bi trebalo da ponavljate sve dok ne prestane potpuno da vas boli kad nanesete kafu.
 
Takođe i hladno mleko može imati pozitivne efekte. Umočite dva parčetka tkanine u hladno mleko i naizmenično stavljajte na ranu, kako bi tkanina uvek bila hladna.
 
Veća količina zubne paste nanesena na opekotinu sprečiće nastajanje plikova.
 
Bolji rezultat ćete postići ako preko zahvaćenog dela kože, na koji ste naneli pastu, stavite gazu i ostavite je 24 časa.
 
malisaveti
 

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Male savete!
X Zatvori