Glavna karakteristika dragulja jeste njihova vanserijska lepota i vrednost. Ukoliko je mineral raritet i ima veliku otpornost može se smatrati dragim kamenom. Veruje se da je prvi dragi kamen ikada pronadjen dijemant, a nakon njega su sledili pronalasci rubina, smaragda i safira.

Kada juverili žele da provere da li je u pitanju dragi kamen ili imitacija nedvosmisleno pribegavaju testu u kojem proveravaju prelamanje svetlosti. Minerali sa najvećim prelamanjem svetlosti smatraju se draguljima.

Dijamant - simbol glamura

Dijamanat kao nakit je mnogima želja i najlepši način da se obeleže bitni životni datumi. Poklon u vidu dijamanta je više nego savršen i osoba koja dobije ovakav poklon će isti zauvek pamtiti. Veridba dijamantskim prstenom buduću mladu će nedvosmisleno ostaviti bez daha. U bilo kojoj prilici dijamanstska ogrlica, narukvica biće pun pogodak bilo da darujete dijamant na poklon ili ga ponosno nosite. Veoma je popularan dijamant u blisteru, koji može biti idealan poklon za rođenje ili kršetenje deteta, ali i svaku drugu sličnu priliku.

Dijamant je bezvremen i kao takav ostaje uspomena koja će se prenositi i čuvati generacijama. Uvek je aktuelan i dozvoljava vam da ga nosite uz razne odevne kombinacije i u raznim prilikama. Upečatljiv je komad nakita koji jednstavno ne može izaći iz mode.

Smaragd u zelenim tonovima elegancije

Smaragd je čuveni zeleni dragi kamen. Poznat je i po tome što se za njegovu intenzivnu zelenu boju govorilo da je “hipnotisala čovečanstvo “. Ovaj dragi kamen je dragoceniji što je njegova zelena boja dublja i intenzivnija, a oni najvredniji i najlepši imaju intenzivan plavkasti ton uz osnovnu zelenu boju. Međutim, i mutne nijanse smaragda, koje nisu po stručnjacima savršene, imaju svoje poklonike koji takve smaragde rado i ponosno nose.

Drevni narodi povezivali su ga povezivali sa grčkom boginjom Venerom, koja je bila boginja ljubavi i lepote. Smatralo se da, zimeđu ostalog, sprečava neveru ljubavnika i ukazuje na (ne)vernost. Predivnom zelenom bojom zrači samo kada je osoba verna, a u slučaju nevere, on ima beživotnu boju. Takođe se verovalo da ako nosite smaragd bolje pamtite i inteligentniji ste, sposobni da stvorite jasnu sliku o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Rubin za sva vremena

Od davnina se za rubin vezuju ljubav i strast, pre svega zbog toga što je njegova crvena boja impozantna i hrabra i daje mu dozu "bezobrazluka". Vekovima se ovaj dragulj smatrao kraljem svih dragulja. Do danas je rubin ostao jedan od najprestižnijih i najcenjenijih dragulja.

Boja rubina je, kao i kod drugog dragog kamenja, njegova osnovna i najvažnija karakteristika. Rubini se mogu naći u nizu crvenih nijansi od purpurne i plavkasto crvene do narandžasto-crvene. Bila da se opredelite za prsten, minđuše ili narukvicu sa ovim dragim kamenom, nećete pogrešiti jer je rubin zbog svoje upečatljivosti i elegancije u vrhu traženih dragulja. Najsvetlija i najvrednija boja rubina je bogata, strastvena, vruća, puna crvena boja sa blagim plavim nijansama.

Safir - elegancija u plavom

Safiri, suprotno mišljenju većine, nisu samo u plavoj boji. Njih ima u gotovo svim bojama duge: ružičastoj, žutoj, narandžastoj i ljubičastoj boji. Najskuplji safir na svetu je kašmir safir. Kompletan nakit od ovog safira odiše luksuzom i lepotom, bilo da je u pitanju prsten ili ogrlica od safira. Nakit sa ovim kamenom spada u najluksuzniji nakit na svetu.

malisaveti

 
 

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Male savete!
X Zatvori