Deterdžent za pranje suđa često doživljavamo kao višenamensko sredstvo za čišćenje. Mi vam donosimo listu predmeta koje nikako ne bi trebalo da tretirate deterdžentom za suđe.

1. Automobil 

Oni koji svog limenog ljubimca ne peru u autoperionici nego kod kuće često koriste deterdžent za pranje suđa. Izbegavajte njegovo korišćenje za pranje auta, jer deterdžent za suđe može da šteti boji. Specijalizovani šamponi za automobile štite boju i gornji sloj laka. 

2. Prozori i ogledala 

Ove površine često peremo s deterdžentom za suđe. Međutim, da li ste znali da vam on umesto sjaja može da ostavi tragove na prozorima i ogledalima? Koliko je jak deterdžent za suđe, može biti poprilično abrazivan, pa je bolje da ne rizikujete i ne perete staklene površine s njim. 

3. Odeća namenjena hemijskom čišćenju 

Mrlje na odeći napravljenoj od osetljivih i finiih tkaninama koje ne perete nego odnosite na hemijsko čišćenje nikada nemojte tretirati deterdžentom za pranje suđa. Često nam je to prva reakcija kada nam na omiljene pantalone od štofa 'doleti' komad hrane i zamasti ih, ali imajte na umu da deterdžent može da ošteti tkaninu i radije ne skidajte mrlju s njim. 

4. Mašina za suđe 

Ostali ste bez tableta za mašinu za suđe i nameravate da ih zameniti deterdžentom za suđe? 

Nemojte, osim ako ne želite prostoriju punu pene. Za razliku od običnog, specijalni deterdženti prilagođeni pranju u mašini manje pene od običnih i lakše se ispiraju sa suđa. Kod korišćenja običnog deterdženta često dolazi do preteranog stvaranja pene koja tokom pranja onda izlazi iz mašine.

malisaveti

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Male savete!
X Zatvori