Kuća je ogledalo duše, koja čini DOM...

Kuća je ogledalo duše, koja čini DOM...

Kažu da su oči ogledalo duše. Ipak, kada uđemo u nečiji dom, možemo zaključiti o kakvoj osobi se radi. 

Vaš dom govori o vašem načinu života,  ukusu, detaljima koji vas prate kroz život. Dom je mesto u kome provodimo najviše vremena, a dobro dekorisan prostor može uticati na naše misli, raspoloženje...

Kako biste vaš životni prostor učinili prijatnim mestom, dajemo vam nekoliko jednostavnih saveta kako to da postignete.

Ključ je u detaljima

Bacite pogled na svoje police i zamislite se nekoliko sekundi. Ne samo da postoje knjige već i hiljadu nekih sitnica koje mogu vaš prostor učinili prijatnim mestom. Nemojte pretrpavati police. Izaberite nekoliko detalja, koji će stajati dobro raspoređeni. 

Ambijent

Kako bi se postigao određeni ambijent, često samo biramo komade nameštaja i ništa više. Ipak, da li je to dovoljno? Ako na posletku niste zadovoljni rezultatom i nije to ono što ste očekivali, treba da uzmete u obzir celokupan nameštaj i sve što se nalazi u prostoriji. Urbani ambijent, recimo, koji se bazira na eleganciji, ozbiljnosti i modernosti, skoro uvek je kompatibilan sa drvenim podom i zidom koji je ukrašen slikama koje predstavljaju uspomene.

Napravite atmosferu

Nije poenta u tome da imitirate određeni stil i prostor, već da sami kreirate atmosferu u svom domu. Dakle, igrajte se sa postojećim prostorom, stilizujte ga na svoj način. Racionalistička estetika, recimo, počiva na širokom prostoru, sa belim svetiljkama, dok je za nordijski stil potrebno mnogo prirodne svetlosti, kako bi prirodni materijali u prostoriji došli do izražaja. Ukratko, treba da procenite potencijale prostora koji uređujete, kako biste znali da napravite dobru vezu između količine prirodne svetlosti i okruženja sa dekoracijom unutar svog doma. 

Crno i belo zauvek

Postignite dobru osenčenost igrajući se sa nameštajem. Neka igra svetlog i tamnog bude prisutna u vašem domu. Imajući u vidu izvore prirodne svetlosti, napravite dobar raspored svetlih i tamnih elemenata.

Klasičan stil sa modernim

Napravite eklektičan stil. Za tako nešto, u vašoj kući ne treba da bude previše nameštaja. Igrajte se sa lampama različitih veličina, brodskim podom, šankom od mermera, kaminom... Različiti stilovi u jednom, ali pažljivo.

Materijali

Kada se radi o materijalima, drvo nikada ne izlazi iz mode. Ono je izvan vremena. Jednako može da posluži za uređenje klasičnog doma, kako bi mu dao element elegancije, kao i za uređenje modernog doma. Možete imati različite predmete od drveta iste boje, ali malo drugačije nijanse. Drvo je idealno za kreiranje rustičnog ambijenta, daje kući toplinu i daje prostora da nameštaj izgleda kao umetničko delo.

Kamen

Tonovi kamena su neizostavni deo u kreiranju tople atmosfere, koju takođe možete postići dodajući elemente industrijalnog stila, kako bi prostor dobio na suptilnosti i kako bi se dobilo više prostora za pronalaženje adekvatnog nameštaja, koji će se uklapati. Na primer, idealan kontrast dobija se kombinovanjem modernih elemenata i antikviteta.

malisaveti

Sviđa ti se? Podeli sa prijateljima!