Biljke simbolizuju život, zdravlje, svežinu, dugovečnost i obnavljanje. Njihovim pravilnim odabirom i postavljanjem u stanu, u svoj život prizivamo sklad. Takođe, biljke nam pomažu i u stvaranju opuštenijeg i prijatnijeg ambijenta u bilo kojoj prostoriji doma. Već je mnogo puta dokazano da provođenje vremena među zelenilom smanjuje nivo stresa i napetost.

Biljaka ima mnogo, a mi smo odabrali nekoliko njih koje imaju veoma povoljan uticaj na naše zdravlje, a pritom i lepo izgledaju u prostoru...

Jasmin

Svojim umirujuće opojnim mirisom, cvetovi jasmina mogu da pomognu u ublažavanju teskobe i depresije, pa čak da deluju i kao afrodizijak. Može li bolje?

Eukaliptus

Ova biljka, omiljena u aromaterapiji, može se pohvaliti s više desetina zdravstveno korisnih spojeva, uključujući i sposobnost olakšavanja tegoba kod respiratornih problema, poboljšanje zdravlja kože i smanjenje rizika od bakterijskih infekcija.

Filodendron

Ovi veliki, sjajni listovi deluju kao usisavač, usisavaju zagađivače iz vazduha i povećavaju nivo kiseonika u prostoriji. Istraživači na državnom univerzitetu  Kolorado i na Univerzitetu Florida ustanovili su da je posebno delotvoran u uklanjanju toksina formaldehida.

Muškatla

Ko bi znao? Omiljeno balkonsko cveće vaše bake ima ozbiljne zdravstvene blagodati. Ulje iz ove lepe cvetnice može da se koristi za lečenje respiratornih stanja i poboljšanje gastrointestinalnog zdravlja, kao i za opuštanje.

Aloe vera

Gel aloje ima mnoga isceljujuća svojstva, od ublažavanja bola kod opekotina, preko zaceljivanja rana do detoksikacije tela i poboljšanja imuniteta. Osim toga, ova biljka pomaže i u poboljšanju kvalitete vazduha u vašem domu. Aloe vera pomoći će da se očistiti vazduh od zagađivača koji se nalaze u hemijskim sredstvima za čišćenje. Kad količina hemikalija u vazduhu postane prevelika, listići biljke će se osuti smeđim tačkicama. Ova biljka inače, baš voli sunce.

Svekrvin jezik

Svekrvin jezik ili sanseverija je veoma korisna biljka za svaki dom. Ona apsorbuje ugljen-dioksid i otpušta kiseonik noću (dok većina biljaka to čini danju), pa je pogodna za spavaću sobu. Ova biljka traži dosta toplote, pa je držite bar u umereno toploj prostoriji. Ne podnosi ni hladnu vodu iz vodovoda, pa je uvek treba zalivati mlakom, odstajalom vodom (leti obilnije, a zimi zavisno od toplote u prostoriji).

Menta

Ova čarobna biljka omiljena je zbog svojih zdravstvenih blagodati još od rimskih vremena, kada se koristila kao sredstvo za dezinfekciju, kao dezodorans i protiv bolova u želucu. Stavite je na prozorsku dasku i dopustite umirujućem mirisu da vam olakša napetost i stres.

Bambus palma

Ova živahna biljka je super-delotovrna u uklanjanju toksina kao što su trikloretilen, benzen i formaldehid (koji se nalaze u uobičajenim proizvodima za čišćenje u domaćinstvu). Takođe povećava vlažnost u prostoru, stvarajući bolje uslove za disanje.

malisaveti

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Male savete!
X Zatvori