Iako se svi trudimo održavati dom čistim i urednim, postoje mjesta koja su prepuna bakterija koje mogu biti opasne za zdravlje. Ako ste pomislili da se radi o vašem toaletu, varate se, jer WC šolja se ne nalazi ni u prvih 20 mjesta.

Želite li biti sigurni da je vaš dom siguran, donosimo 5 najprljavijih mjesta u vašem domu.

1. Držač za četkice za zube
Jedne od najopasnijih bakterija nalaze se u vašem kupatilu,  tačnije u čaš u kojoj držite četkice za zube. Stalna vlaga je idealno mjesto za razvoj gljivica i plijesni, pa bi bilo poželjno čašicu prati dva puta sedmično u mašini za pranje suđa ili sapunom i vodom dva puta dobro oprati.

2. Zdjelice za kućne ljubimce
Zbog ustajale hrane i konstantne vlage i zdjelice vaših ljubimaca su vrlo visoko na ljestvici najopasnijih i najprljavijih mjesta u domaćinstvu. Svakih nekoliko dana zdjelicu dobro natopite u vodi s deterdžentom, ostavite da tako odstoji 15 minuta te dobro isperite toplom vodom.

3. Aparati za kafu 
Rezervoar za vodu u aparatima za kafu, vlažno je i mračno mjesto, a samim tim i savršeno za razvijanje i množenje mikroorganizama. Želite li riješiti ovaj problem potrebno vam je samo malo sirćeta. Sipajte sirće u posudu i ostavite da odstoji oko pola sata, pa isperite toplom vodom.

4. Daska za rezanje 
Daska za rezanje može biti vrlo opasna za vaše zdravlje. Svakodnevno pripremanje hrane zahtjeva i svakodnevno pranje daske pa ako to niste činili do sada vrijeme je da počnete jer na vašoj se dasci krije veliki broj opasnih bakterija, gljivica i plijesni. Nakon svakog korišćenja dasku operite deterdžentom za suđe i vodom ili u mašini za suđe.

5. Sundjer za suđe
Mnoga istraživanja su pokazala da je sundjer za suđe mjesto koje skriva najviše bakterija u cijelom domaćinstvu. Bakterije s ruku, suđa i sudopera završe upravo u sundjeru, a kao uglavnom vlažno mjesto ona je omiljeno stanište bakterija, koje se zavuku u nju i uživaju u za njih pogodnom okruženju. Stoga, zamijenite što češće stari sundjer novim i redovno ga isperite sredstvima za čišćenje na bazi hlora.

malisaveti

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Male savete!
X Zatvori