Ako volite svježe začine u svojoj hrani, možete ih imati pri ruci ako ih uzgajate sami. Postoji iznenađujući broj začinskih biljaka koji može da uspijeva kao kućna biljka. Sve što je potrebno je svjetlost i dobar odabir.

Da biste osigurali uspjeh, bolje je početi sa zdravim biljkama, nego sa sjemenom. Formirane biljke vam daju višemjesečnu prednost (nekad čak i godinu), u poređenju sa biljkama koje su započete iz sjemena, plus dobijate širi spektar opcija kada ih gajite unutra.

Bilo da ste tek počeli ili vam jednostavno treba ideja za začinske biljke koje želite da posadite, naša lista će vam i te kako pomoći. Pored toga što su idealan dodatak mnogim jelima ili napicima, ove biljke je vrlo lako njegovati, što je još jedan plus više da ih zasadite.

Vlasac******

Sa delikatnim ukusom luka i lijepim ljubičastim cvjetovima, vlasac je naš omiljeni “vjesnik proljeća”. Srećom, oni mogu rasti bilo gdje. Kada želite da ga zasadite, isjecite bazu i nemojte uzimati više od 1/3 listova.

Nana******

Nana može biti najlakša biljka za njegu na ovoj listi, jer je možete zasaditi u žardinjeri, bašti, pa čak i u saksiji. Odlična je kao dodatak limunadi, ali i u drugim jelima.

Bosiljak******

Ništa ne može da se poredi sa mirisom svježeg bosiljka, zar ne? Naučnici kažu da ima terapeutsko dejstvo, što je razlog više da ga zasadite u svojoj blizini. Treba da znate da, što ga više sječete – to će biti žbunastiji i bujniji.

Peršun*****

Ne, ova biljka nije samo za ukras! Lako se razmnožava i brzo raste kada dobija dovoljno sunčeve svjetlosti i vode. Vrsta sa ravnim listovima je najbolja za kuvanje.

Ruzmarin*****

Ruzmarin je sjajan za topla, suva i sunčana mjesta. Orezujte ga tako da poprimi obik drveta, da pada poput vodopada ili kao prekrivač tla i vaše dvorište će podsjećati na francuska brda.

Majčina dušica******

Dovoljno je da joj obezbijedite dovoljno svjetlosti i propusnu zemlju i imaćete sjajan začin u svojoj kolekciji. Postoji ukupno 350 vrsta – odaberite svoju.

Origano*******

Ova mediteranska bilja je vrlo česta u kulinarstvu, ali se može pronaći i u mnogim dvorištima. Za bolji ukus ga postavite na svijetlo mjesto, gdje zemlja ima dobru drenažu.

Žalfija******

Ukoliko zaboravljate na negu biljaka, žalfiji to neće smetati, jer je vrlo otporna na sušu.

Borač*****

Sa prelijepim vibrantnim cvjetovima, zapitaćete se kako do sada niste čuli za ovu lijepu biljku koja je laka za održavanje. Cvjetovi su jestivi i imaju ukus poput krastavca!

malisaveti

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Male savete!
X Zatvori