10 najprljavijih mesta u Vašem domu, pravo leglo bakterija i zaraze!!!!

10 najprljavijih mesta u Vašem domu, pravo leglo bakterija i zaraze!!!!

Bez obzira koliko se trudite da kuću održavate čistom, uvek će postojati najprljavija mesta sa kojih se bakterije šire na ostatak doma.

Ovo su najopasnija mesta u kući koja drastično utiču na zdravlje ljudi:

1. Kuhinjski sunđeri

Sunđeri za pranje suđa su uvek mokri, dugo se suše, što pogoduje razmnožavanju bakterija. U njima se nakuplja stara hrana, gljivice, što stvara raj za mikrobe.

Da biste izbegli stvaranje prave zaraze u kuhinju, sunđer perite na temperaturi iznad 60 stepeni, ili ga češće menjajte. Ili jednostavno ubacite sunđer u mikrotalasnu na 1 minut - to će ubiti sve bakterije.

2. Odvod u sudoperi

Pun je ostataka hrane, vode, i kojekakvih čestica koje pogoduju razvoju bakterija. Barem jednom sedmično detaljno očistite odvod sa specijalnim sredstvima za čišćenje.

3. Daska za sečenje mesa i povrća

Najbolje je da koristite plastične ili keramičke daske za sečenje mesa. Drvene daske za mogu na sebi da imaju i do 200 puta više bakterija nego wc šolja.

Idelano bi bilo da za, recimo, sečenje mesa imate odvojenu dasku od one na kojoj sečete ribu ili povrće. Posle svake upotrebe daske za sečenje, najbolje bi bilo da je isperete sirćetom.

4. Frižider i zamrzivač

Posebno obratite pažnju na fioke u frižideru jer se u njima nakupljaj najveći broj bakterija. Najbolje bi bilo jednom nedeljno frižider oprati sapunicom i toplom vodom, a kasnije dezinfikovati sa sirćetom. Obavezno vodite računa da proizvode sa isteklim rokom, bacite na vreme.

5. Kupatilo

Ovo je prostorija sa visokom vlagom, pa je pogodna za razvoj bakterija. Mikrobi se akumuliraju u uglovima, pukotinama, sastavima između pločica, u odvodima. Zbog svega toga često provetravajte prostoriju i vodite računa da redovno perete sanitarije.

6. Četkica za zube

Sve one bakterije koje operemo iz usta, mi prenesemo na četkicu. Stoga redovno menjajte četkicu. Ako je moguće, svakih mesec dana.

7. Ventilacione rešetke

Obavezno perite ventilacione rešetke jednom mesečno jer se na njima nakupljaju slojevi bakterija.

8. Ručke na vratima

Štetni mikrobi su stalni stanari ručki na vratima. Stoga uzmite pamučnu krpu, natopite je alkoholom pa redovno prebrišite sve ručke i brave na vratima.

9. Krevet

Grinje i prašina žive u posteljini. Stoga je perite jednom nedeljno na najmanje 60 stepeni celzijusa.

10. Odeća

Kada je sezona gripa i virusa, sigurno ćete te napasnike doneti na odeći. Stoga, čim uđete u kuću presvucite se - nikako ne sedajte na krevet u odeći u kojoj ste bili u gradskom prevozu ili na poslu.

Redovno perite ruke i vodite računa o higijeni jer je ona pola zdravlja.

malisaveti

Sviđa ti se? Podeli sa prijateljima!